De 5 elementen leer is één van de basistheorieën uit de Chinese geneeswijzen en gaat over de relatie en de patronen van alles om ons heen en binnen in ons. Het beschrijft de veranderingen van het natuurlijke verloop van het ontstaan, het ontwikkelen, voltooiing en de neergang ervan. Door de natuur te bestuderen kregen dokters een beter begrip van verschillende natuurlijke cycli in het menselijk lichaam.

Vruchtbare aarde
Als de aarde vruchtbaar is dan is er voeding en water aanwezig. Dit is nodig voor een zaadje om te kunnen ontkiemen, en zich boven de aarde te manifesteren. Alwaar het zal groeien. In de overgang van de zomer naar de winter, laat de boom zijn blaadjes vallen en trekken de sappen van de boom naar binnen. Aan de buitenzijde zien wij kale takken. Onder de grond is er leven en kunnen de wortels zich voeden en sterken. Om voldoende energie op te doen om in de lente en de zomer tet groeien en bloeien.

Ying, Yang en Qi
Wij zijn net zo natuurlijk als de wereld buiten ons. Zoals Yin en Yang buiten zichtbaar is, zoals de Qi beweegt, zo zien we dit ook terug in het menselijk lichaam. In de lente en zomer zijn we vaak actiever, meer onder de mensen en hebben we minder slaap nodig. In de herfst en de winter, wordt het eerder donker en kleden we ons warmer. We sluiten de gordijnen wat eerder. We cocoonen meer en gaan eerder naar bed.

Stel jezelf een mooie boom voor. Deze boom is gezond, als de aarde sterk is, de wortels voldoende water kunnen opnemen en de naalden voldoende zonlicht ontvangen. In de lente loopt de boom uit, in de zomer staat hij volop in bloei, in de herfst laat hij zijn blaadjes vallen en in de winter worden de wortels gevoed door de boomsappen.

De sauna is voor de zomer
Als we kijken naar yin en yang, dan kunnen we stellen dat yang vanaf de winter toeneemt, en in de zomer zijn hoogtepunt bereikt. Na de zomer trekt Yang Qi naar binnen om de interne organen te verwarmen (de boomsappen voeden de wortels). In de winter is het goed om zuinig te zijn op onze vloeistoffen. Immers de voeding is niet aan de buitenzijde van het lichaam. Bijvoorbeeld zweten in de sauna is verspilling van tijd, energie en vloeistoffen, wanneer je dit beseft. Als je naar de sauna wilt, kan je dit beter in de zomertijd doen ;-).
In de natuur zien we deze wetmatigheden ook terug: de herfst is een goede tijd om aan te planten. Maar als de plant in rust is in de winter doe je er geen goed aan hem te snoeien.

In balans met de 5 elementen
Hoe kunnen we in balans zijn met de 5 elementen? Op dit moment zijn we in de herfst belandt. In de herfst laten de bomen hun blaadjes los. Onze yange energie trekt langzaam naar binnen om de interne organen te verwarmen. Hoe gaaf zou het zijn als we de wintertijd gebruiken om ons zo aan te sterken zodat we in de lente weer volop kunnen manifesteren?

Hier 5 tips:

  • Wat vraagt jouw aandacht, tijd en energie? Zijn er projecten, klussen of andere zaken die je het beste los kunt laten? Bijvoorbeeld omdat ze niet opleveren, maar juist energie kosten? Tip: durf los te laten wat niet bij je hoort. Bezinning en bewaren dat wat echt belangrijk is voor je. Een mooi proces toch?
  • Voldoende slaap. Het is vroeger donker, in de nacht trekt onze yang energie naar binnen, en bouwen we bloed op. Door meer rust te nemen en onze energie te sparen, zijn we sterk en uitgerust als de zon langer zal schijnen.
  • Kleed je warm. Het is zonde om je energie onnodig te gebruiken voor de verwarming als we ook gewoon lekker warm kunnen kleden. Denk hierbij vooral aan thermo- ondergoed bijvoorbeeld. De huidige mode is mooie grote sjalen, ruime truien en jassen en ondertussen hoogwater broeken en blote enkels. Bedenk je dan wel dat kou optrekt van de aarde. Dus het een veel beter idee is om warme sokken te dragen!
  • Voorkom onnodig zweten. Op deze manier verlies je meer vocht.
  • Drink en eet warm. Het kost ook energie om het eten eerst op te warmen. En ik hoor je denken, maar mijn eten en drinken komt niet uit de koelkast? Nee, maar .. dan moet het nog steeds zon 20 graden opgewarmd worden, voordat het goed verteerd wordt. Dat is energieverlies.

 

Merel Somer

Merel Somer

Acupuncturiste | Tuina massagetherapeute

De expertise van Merel is de Chinese Geneeswijze

Inspirerende leraren maakte dat Merel vanaf 2006 geraakt werd door Chinese Geneeswijze en Tuina-massage in het bijzonder. Er wordt binnen deze geneeswijze ook gekeken naar de mens als totaal in relatie tot zijn omgeving. Deze holistische kijk samen met de natuurlijke behandelvormen maakt Chinese geneeswijze uniek.