Een nieuw seizoen is vaak het moment voor een frisse wind door je huis. De bekende voorjaarsschoonmaak. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor je garderobe. Nu is het perfecte moment om eens flink de bezem door je kledingkast te halen. Wat past nog, wat draag je nog en wat heb je nog nodig? Als stijlcoach pleit ik voor een mooie basisgarderobe met kwaliteitsstukken die je eindeloos kunt mixen en matchen. Een goede basis is echt het halve werk.

Opluchting
Ik weet dat heel veel mensen opruimen lastig vinden. Het gaat letterlijk en figuurlijk namelijk om loslaten: die broek waar je ooit nog weer in hoopt te gaan passen, dat mooie jurkje dat je van je zus hebt gekregen, die miskoop die best wel duur was, al die kleding die je eigenlijk nooit draagt: gooi het weg, laat het los! En je zult zien dat dat zowel fysiek als mentaal oplucht. Want er ontstaat ruimte en overzicht en je houdt dat over waar je echt blij van wordt. Want wees eens eerlijk, hoeveel procent van je kledingkast draag je nou daadwerkelijk? Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen maar 30% van hun garderobe te dragen.

‘Capsule wardrobe’
Eigenlijk heb je aan een basisgarderobe van zo’n 30 tot 40 kledingstukken meer dan genoeg. Dat noemen ze ook wel een ‘capsule wardrobe’. De voordelen van een ‘capsule wardrobe’ zijn: overzicht, minder keuzestress, tijdloze kledingstukken waar je een hele tijd mee vooruit kunt en alles is met elkaar te combineren. En natuurlijk mix je die basis met een aantal wat meer opvallende en trendgevoelige kledingstukken en accessoires. Denk aan een verhouding van zo’n 75% basisstukken en 25% seizoensitems, opvallende kleuren en prints.

Bewuste keuzes
Je gaat uit van hoogwaardige basisstukken met een goede pasvorm waar je jaren mee vooruit kunt. Wat in geen enkele garderobe mag ontbreken zijn: een donkere jeans, een ‘little black dress’, een witte blouse, een grijs, wit en zwart t-shirt, een zwarte en/of donkerblauwe pantalon, een zwart colbert, een A-lijn rok in een effen kleur en een grijze of donkerblauwe trui. Het opbouwen van een basisgarderobe is een proces en gaat niet van vandaag op morgen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je er een jaar de tijd voor neemt. Een en ander heeft natuurlijk ook met je financiële mogelijkheden te maken. Maar op de lange termijn spaar je zowel je portemonnee als het milieu. Uiteindelijk is het een nieuwe manier van denken, waarbij je je minder door impulsaankopen laat leiden en bewuster keuzes gaat maken.

Stip op de horizon
Want het is zoveel gemakkelijker om keuzes te maken als de basis op orde is, als je weet wat bij je past en je de stip op de horizon ziet. Een stijlcoach kan je daarbij helpen door middel van een stylingsessie. Tijdens zo’n sessie kijken we naar je huidige kledingkast, gaan we opruimen en selecteren en maken we een lijst van kledingstukken die passen bij jouw lichaamstype en leefstijl. Een investering inderdaad, maar een die zich gegarandeerd uitbetaalt in een ‘capsule wardrobe’ die helemaal op maat voor jou is samengesteld en de beste versie van jezelf laat zien.

 

Mariska van der Meer

Mariska van der Meer

Stijlcoach | Communicatieprofessional

Mariska werkte 20 jaar in de communicatie. Toch deed ze een opleiding erbij; Imagecoaching  en zo werd Stijlmatch geboren.

Styling is volgens Mariska meer dan het uiterlijke plaatje. Het gaat om het machten van de binnen- en de buitenkant zodat het plaatje klopt.