Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zijn stress en burn-out de arbeidsrisico’s waar we in de toekomst steeds vaker mee te maken krijgen. Volgens de laatste cijfers hebben de jongere medewerkers tussen de 25 en 35 jaar met het hoogste percentage burn out gevallen op we werkvloer per jaar. Gevolgd door de leeftijdscategorie van 35 tot 45 jaar. In het verleden was het juist deze laatste categorie die het hoogste scoorde.

Symptomen die veel voorkomen zijn:

* Met teveel zaken tegelijk bezig zijn

* Bezig zijn met de ‘waan van de dag’

* Besluiteloosheid je neemt geen beslissingen

* Je ergert je sneller aan mensen en situaties

* Niet kunnen concentreren je bent sneller afgeleid

* Gevoel van onrust de hele dag door

* Geen structuur meer mail de hele dag ophalen

* Hele dag druk zijn  maar weinig bereiken

* Vermoeidheid en slecht slapen

Het zou maar zo eens kunnen zijn dat je tegen een burn out aan zit of al hebt? Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Maar hoe voorkom je dat je overspannen raakt en uiteindelijk zelfs een burn-out krijgt?

Met de volgende 10 tips, kun je al veel doen om (werk)stress te voorkomen.

 

 1. Ken en aanvaard je grenzen
  Hoewel perfectie de nieuwe norm lijkt te zijn, is toch echt niemand perfect. We hebben allemaal onze beperkingen. Ken en accepteer jezelf zoals je bent. Weet wat je sterktes zijn en omarm je zwaktes. Aanvaard tevens je grenzen.

 

 1. Communiceer ook eens offline
  Communiceren doen we tegenwoordig voornamelijk via de digitale (snel)weg. Zelfs tijdens de lunchpauze heeft iedereen al snel zijn smartphone in de hand. Een evolutie die je niet kunt tegenhouden, maar toch is direct contact en actief luisteren en praten met elkaar onvervangbaar. Een echte verbinding leg je enkel en alleen met direct contact. Vergeet dus niet om daar tijd voor te maken.

 

 1. Doe eens gek
  Durf soms uit je comfort zone te stappen. Nieuwe dingen uitproberen kan namelijk frisse energie geven. Zo houd je het enthousiasme in je persoonlijke en werkende leven er in..

 

 1. Geniet van de kleine dingen
  Als je onder stress staat, laat je snel de dingen vallen die je hard nodig hebt om energie op te doen. Het zijn vaak de kleinste dingen in het leven waar je het meest van kunt genieten. Blijf deze dan ook doen. Ga bijvoorbeeld wandelen, luister naar je favoriete muziek, drink een speciaal kopje koffie of thee op het terras of breng een bezoek aan een mooi museum.

 

 1. Praat over je problemen
  Als je last hebt van problemen of stress, praat er dan over. Door je problemen en zorgen te benoemen, heb je er ook beter vat op. Je ziet sneller wat er aan de hand is en wat je eventueel kunt doen om tot een oplossing te komen. Alles opkroppen kan ervoor zorgen dat je emoties zich opstapelen en uiteindelijk ervoor zorgen dat je vast loopt.

 

 1. Vraag om hulp
  Een ander om hulp vragen is géén teken van zwakte, maar getuigt juist van zelfkennis en zelfredzaamheid. Als je iemand vindt die je kan helpen, valt er vaak een grote last van je schouders. Een coach kan je daarbij professioneel helpen.

 

 1. Beweeg voldoende
  Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Sport minstens een keer per week, neem de trap in de plaats van de lift, fiets, wandel of zwem. Beweging verhoogt je energiepeil en doorzettingsvermogen. Sport zorgt ook voor afleiding en brengt je geest tot rust.

 

 1. Neem een me-time moment
  Maak regelmatig een moment vrij voor jezelf en houd je bezig met de activiteiten die jou tot rust brengen. Ontdek wat voor jou werkt en vermijd dat de spanning te hoog oploopt.

 

 1. Maak keuzes
  Een burn-out is een teken van een tekort aan energie en van emotionele uitputting. Als je meer doet dan je aankunt, kom je vast te zitten. Het is daarom belangrijk om keuzes te maken. Sommige activiteiten kosten energie terwijl andere activiteiten juist energie geven.

 

 1. Eet gezond
  Gevarieerde en volwaardige voeding geeft je meer energie, terwijl ongezonde voeding de klachten van stress en een burn-out juist versterken. Vermijd daarom suiker en alcohol en gun jezelf voeding die rijk is aan vitamine B en C.

 

Natuurlijk kun je heel veel zelf doen. Maar soms is een zetje in de juiste richting wel zo prettig en geeft het je een betere basis. Daarna kun je zelf weer verder.

Zoek je ondersteuning op het gebied van sport en psychosociale coaching. Dan ben je bij ons aan het goede adres. Active & Fit en DiaBalans slaan hierin de handen in een.

90 dagen
In een 90 dagen durend programma laten we jou ontdekken op welke manier ook jij die balans weer kunt krijgen voor het dagelijkse leven en/of op het werk. Hierbij gaat het om een onderhoudsplan van je eigen onderneming. Bij DiaBalans noemen we dat de BV IK, je eigen onderneming waar maar 1 exemplaar van is en waar we erg zuinig op moeten zijn. Helaas zien we steeds vaker voorbij komen dat mensen heel goed zijn in het slecht onderhouden van deze BV IK. Als dat te lang duurt of de roofbouw te ver gaat, komen zij in een situatie dat stress en spanning lichamelijke klachten oplevert. Om dit te verhelpen en bij voorkeur te voorkomen, hebben we als Actiev&Fit en Diabalans een programma samengesteld waarbij beweging en coaching samenkomen. Hierbij werken we aan een vierluik van bewegen, eten, rust en gedrag. Op deze manier kan ook jij werken aan je nieuwe balans en herken je de valkuilen voor de toekomst.

Meer weten? Mail dan naar welkom@diabalans.nl of info@active-fit.nu

P.S. voor dit programma gaan we een heus bedrijf starten namelijk Active&Balans hoe leuk is dat!