‘The problem is not the problem. It’s your attitude against the problem that is the problem.’
                                                                        -Jack Sparrow-

In de afgelopen blog-reeks las ik de blog van Annemarie Janssen over Energie en weerstand.
Wat een feest der herkenning, deze mooie blog.
Ze schreef onder andere dat :”stroom stagneert als er een weerstand in de stroomkring wordt geplaatst. Door de waarde van het oude te erkennen en de pijn van het afscheid te omarmen neemt de weerstand af”.

Overlevingsstrategie
Dit herken ik in massages ook. Weerstand is een actief proces, weerstand heeft een doel, namelijk de bescherming van het zelf , een overlevingsstrategie die is ontstaan in een bedreigende situatie.
De weerstand is onderdeel van geworden van het patroon van jou als persoon, je wilt wel loslaten, maar tegelijkertijd ook niet. Je bent bang voor het onbekende, het ‘gat’ waarin je zou kunnen vallen, het gevoel van leegte, de onzekerheid ga je maar liever uit de weg.

Zelfbescherming
Weerstand wordt doorgaans als negatief ervaren, maar heeft ook een hele positieve kant. Het is de kracht die iemand gebruikt om zichzelf te beschermen. Het is pure energie die vastgezet is en die wanneer het loskomt, weer vrij in het lichaam ter beschikking komt. De gestagneerde energie kan weer vrij doorstromen.

De kracht van weerstand
Het in je lichaam ervaren van de weerstand maakt je weer bewust van de kracht die er in schuilt.
Kijken naar de weerstand, wat heeft deze weerstand voor doel in jouw leven, welke verandering wil je tegenhouden, durf je niet aan te gaan.
In een massage kom je als reactie op weerstand vaak reacties tegen als: “dat doet te veel pijn”.
Ook veel praten of het weglachen van het gevoel kan ook voorkomen.

Juiste moment
Soms is het goed om ruimte te geven in de weerstand, de weerstand te doorbreken, waardoor er ontspanning kan ontstaan.
Soms werken we er omheen, letterlijk en figuurlijk, masseren we het omliggende gebied om op die manier te proberen bij het onderliggende gevoel te komen.
Soms lukt het ook niet om de weerstand te doorbreken en moeten we deze respecteren, misschien is het nog niet het juiste moment…….

Martha van Haagen

Martha van Haagen

Integraal masseur | Klinisch pedagoge | Reiki 2e

Martha heeft een praktijk als integraal, holistisch masseur. 

Integrale massage is een combinatie van westerse- en oosterse massagetechnieken. Lichaam en geest worden hierdoor (weer) in balans gebracht.