In de header van mijn profiel op Dochters van Twente staat ‘stijlcoach/ communicatieprofessional’. Zo begon ik ruim een jaar geleden inderdaad aan mijn avontuur als ondernemer. Website en visitekaartjes klaar, profielen op de social media aangemaakt, Stijlmatch was geboren. Maar gaandeweg, en dit zullen meer ondernemers herkennen, bleek mijn focus te veranderen. Persoonlijk stijlcoach bleek ik in de praktijk toch niet zo leuk te vinden als ik dacht en de drempel om een stijlcoach in te schakelen is en blijft hoog. Hm, dus dit was het niet helemaal.

Zoekende
Misschien is het goed om te vermelden dat ik mijn leven lang al zoekende ben naar mijn professionele bestemming. Ik heb nooit geweten wat ik later precies wilde worden. Maar zoals je wel vaker hoort of leest: het doel is niet de bestemming, maar juist de weg er naartoe. Af en toe heel frustrerend voor een ongeduldig iemand als ik. Toch ben ik er ook wel van overtuigd dat iedere ervaring je iets brengt. En dat hoe ouder je wordt je steeds beter weet wat en wie wel of niet bij je passen. En zo ontdek je, in mijn geval langzaam, de rode draad. Wat komt er steeds terug? Waar krijg je energie van? Waarvoor weten mensen je te vinden?

Focus
En dan kom ik op het schrijven. Dat is waar ik goed in ben, waar ik vaak reacties op krijg en waar ik, in tegenstelling tot een heleboel andere werkzaamheden, ook energie van krijg. Waarom? Omdat ik er mijn creativiteit in kwijt kan, omdat ik er mijn eigen product van kan maken, omdat ik het in alle rust van achter mijn eigen laptop kan doen en omdat ik er altijd weer een kick van krijg als ik het eindresultaat gepubliceerd zie. In mijn communicatieklussen kan ik die vaardigheid natuurlijk heel goed gebruiken. In het verleden werkte ik al eens een aantal jaren voor de redactie van het hogeschoolmagazine van Saxion en ik heb een eigen tekstbureau en lifestyle blog gehad. Maar dat was allemaal naast mijn reguliere werk in loondienst. En zo ebde het schrijven als focus steeds een beetje verder weg.

Schrijven
Tot ik deze zomer met een business coach aan de slag ging en weer eens goed ging nadenken over wat nou echt mijn ding is. En toen zag ik ‘m weer, de rode draad van het schrijven. Het grappige is dat je geneigd bent je beste kwaliteiten over het hoofd te zien omdat het voor jou zo vanzelfsprekend is dat je dit goed kunt. Het kost je ook geen bergen energie. En daar zit ‘m voor mij de crux. Ik ben het altijd gewend geweest heel hard mijn best te doen voor dingen. Met wisselend succes, getuige maar liefst twee burn-outs. Maar schrijven past bij mij als introvert persoon met aandacht voor details en een sterk taalgevoel.

Met stijl
Dus vanaf nu is het: Stijlmatch, teksten en stijl. De stijl zit er nog wel in, want wie weet komen ze elkaar nog eens tegen. En ik blijf ook mijn werk als (online) modestylist bij Zalon by Zalando gewoon doen. Als meisje was mijn droombaan altijd op de redactie van een modetijdschrift werken. Wie weet, als je het hardop uitstpreekt…

Mariska van der Meer

Mariska van der Meer

Content writer | Modestylist

Mariska werkte 20 jaar in de communicatie en kwam er gaandeweg achter dat schrijven zeg maar echt haar ding is. Ze werkt nu als freelance content writer.

Daarnaast heeft Mariska een passie voor fashion en styling.  Dat heeft zich vertaald in haar werkzaamheden als modestylist voor Zalon by Zalando