Welke van de stellingen hieronder is juist?

  1. Succesvol = gelukkig
  2. Succesvol -> gelukkig
  3. Gelukkig -> succesvol

Is gelukkig zijn en succesvol zijn hetzelfde? Denk je eerder dat als je eenmaal succes hebt, je dan ook gelukkig wordt? Of ben je van mening dat het precies andersom is: als je gelukkig bent, volgt succes vanzelf?

Stelling 1: succesvol = gelukkig
Je bent succesvol als je iets beter kunt dan een ander. Meer geld verdienen, meer volgers hebben op je socials, een bestseller schrijven, een nummer 1 hit scoren, een multinational hebben.

Maar of je daarmee ook altijd gelukkig bent? Not. Denk maar aan DJ Avicii, acteur Robin Williams, zangeres Lady Gaga, politicus Winston Churchill… allemaal toch tamelijk succesvol in wat ze deden of doen en toch leden of leiden ze aan depressies. Succesvol zijn is dus niet hetzelfde als gelukkig zijn.


Stelling 2 als je succesvol bent, word je vanzelf gelukkig
Best een open deur die vorige stelling, denk je misschien. Waarom denken wij dan nog steeds zo vaak dat we gelukkiger zijn als we het ideale werk maar hebben, de ideale partner, het ideale lijf, kortom, als we succesvoller zijn dan dat we nu zijn?

Zelf had ik een leven waarin status, carrière en geld verdienen best belangrijk waren. Ik had een missie: de wereld bewijzen hoe goed ik was. Want als iedereen dat besefte, zouden ze van me houden en dat zou me gelukkig maken. Ik ben niet de enige met die ideeën. Kijk maar eens rond. Lees de (online) kranten, volg social media. We zijn geobsedeerd door imago, status en het vervullen van al onze materialistische dromen. We maken die dromen waar en tegelijkertijd worden we verscheurd door twijfel, keuzestress, ontevredenheid en innerlijke leegte. Dus nee, succes hebben is niet het recept voor gelukkig zijn.

Stelling 3: als je gelukkig bent, word je vanzelf succesvol
Hier kan ik heel lang iets over zeggen, maar ook heel kort. Ik kies voor het laatste. Voor veel mensen zal gelden: als ze gelukkig zijn, hoeven ze niet meer zo nodig succesvol te zijn. Meer dan, beter dan, hoger… niet meer relevant. Ze zijn immers gelukkig en daar was het allemaal om begonnen. Tegelijkertijd: als je iets doet waar je gelukkig van wordt, waar je met veel plezier heel veel tijd aan besteedt, het zou zomaar kunnen dat je daar succes mee hebt.

Waar het volgens mij om draait: succesvol zijn en gelukkig zijn niet meer aan elkaar te koppelen. Het zijn twee losse dingen. Elk met hun eigen charme. Het gaat pas mis als je ze met elkaar verwart. Als je het één inzet om het andere te bereiken.

Hanneke Nijland

Hanneke Nijland

Ondernemerscoach | Organisatrice Rode Maanfestival

Hanneke heeft een coachingpraktijk voor iedereen die worstelt met levensvragen en in rondjes blijft draaien.

Daarnaast is ze mede-organisatrice van het Rode Maanfestival, een festival voor vrouwen die van (spirituele) verdieping én van een feestje houden.