Mijn moeder is van huis uit Duitse. Ze trouwde met mijn vader en zodoende is ze Nederlandse geworden. Dit jaar zouden ze 57 jaar zijn getrouwd maar vanwege een stom verkeersongeluk een paar jaar geleden is ze weduwe. Een moeilijke en verdrietige tijd maar ze heeft haar weg weer gevonden. Ze is nog steeds superfit. Ze doet aan yoga en mediteert. Ze geniet weer wat meer van het leven met natuurlijk wel het gemis van hem in haar hart.

Kennis
Sinds kort heeft ze ‘kennis’ zoals die generatie dat zo mooi zegt. Een tijdje geleden meldde ze dat ze is gebeld door iemand van vroeger, van vóór ons, van vóór Nederland. Iemand uit haar jeugd. Hij is haar nooit vergeten en op een goeie dag besloot hij haar te zoeken en te bellen.

Glunderen
Inmiddels zien ze elkaar regelmatig en ik zie een kant van mijn moeder die nieuw voor me is. Ze straalt, haar ogen twinkelen en ze ziet er minimaal 5 of misschien wel 7 jaar jonger uit. Als ik vraag hoe het met haar gaat, vertelt ze glunderend over zijn humor en dat hij zo om haar moet lachen. Als ik haar aan de telefoon heb, klinkt haar stem twee octaven hoger en komen er steeds meer Duitse woorden tussendoor geschoten.

Een glimp van hoe ze was
In de gouden dagen van haar leven, gaat zij nog even terug in de tijd en neemt mij daarin mee. Ik zie een glimp van hoe ze moet zijn geweest toen ze nog jong was en misschien wel hoe ze was toen ze verliefd werd op die lange, knappe Hollander die haar meenam vanuit haar Heimat naar zijn vaderland.

De tijd heeft geen vat op de liefde
Zo nu en dan verontschuldigt ze zich bij ons: ‘Ik vergeet papa echt niet’, zegt ze dan met een snik in haar stem. ‘Nee mam, wij ook niet maar het leven is voor de levenden. Geniet er nu maar van’, zeggen we dan tegen haar voor de zoveelste keer. Ondertussen verwondert het me dat de tijd vat heeft op alles en iedereen behalve op de liefde, op verliefdheid. Verliefdheid kent geen verschil tussen jonge en oude ogen want de sprankel is tijdloos. Ze heeft lak aan rimpels en grijs haar en ziet geen lijven in verval. Ze is niet Duits of Nederlands, niet jong of oud. Verliefdheid heeft alleen maar lief.

Gelukshormonen
Dat verliefde gevoel is zo krachtig. Er worden allerlei gelukshormonen aangemaakt zoals endorfine, oxytocine en dopamine die ons positiever stemmen, actiever maken en gelukkiger laten voelen. Ze laten ons stralen en we voelen ons ‘on top of the world’. Het zou dus zomaar kunnen dat een verliefd gevoel werkt als een levenselixer waardoor we gezonder en fitter ouder worden.

Hardlopen, chocola en rode wijn
Deze gelukshormonen kun je ook op een andere manier aanmaken; je kunt ook gaan hardlopen (ben ik niet voor gemaakt). Of chocolade eten (ben ik wel voor gemaakt) en rode wijn drinken (ook). Het treurige nieuws is dat naarmate we ouder worden ons lichaamssysteem wat minder scheutig wordt met het aanmaken van deze hormonen. Tenzij we verliefd worden. Dan gaat de kraan weer vol open. En dus blijf ik dicht bij haar in de buurt. Sowieso omdat ze mijn moeder is en omdat ik haar liefheb maar ook omdat haar geluk mij raakt. Ik word er gelukkig van. Van haar en haar tijdloze jeugdliefde.

 

Birgit Weustink

Birgit Weustink

Mindfulnesstrainer | Oprichter Dochters van Twente |

Birgit is mindfulnesstrainer (cat 1) en leidt MBSR groepstrainingen.

Daarnaast ontwikkelt ze binnen Dochters van Twente vitaliteitsprogramma’s voor mensen, teams en organisaties.