Recentelijk werd me de vraag gesteld: ‘Wat vind je het allerleukste aan je werk?’ Een op zich simpele vraag. Maar zo belangrijk om hier af en toe bij stil te staan. Want het maakt weer eens duidelijk waarom je de dingen doet, die je doet!

Ons moeten-lijstje
Hoe vaak worden we niet opgeslokt door ons zogenaamde ‘moeten-lijstje’. En krijgen we het gevoel dat we geen keuze meer te hebben. Met als gevolg dat we ons gehaast, machteloos, ontevreden of moedeloos voelen. Welk gevoel komt bij jou naar boven als je aan jouw ‘moeten-lijstje’ denkt?

Wat wil jij?
Ons dagelijkse leven wordt helaas te vaak beheerst door het woord ‘moeten’. We gaan op de automatische piloot en werken soms met tegenzin ons lijstje af. We gunnen ons geen tijd meer om stil te staan bij wat erachter dit zogenaamde ‘moeten-lijstje’ schuilgaat. Welk ‘willen’ zit hierachter? Een doel, een verlangen, een wens, een behoefte, een ideaal? Wat proberen we met onze tomeloze energie te bereiken? Iets wat we echt willen?

Automatisch krijg je voor iets wat je graag wilt, er een ‘moeten-lijstje’ bij. Dat is op zichzelf niet erg, als we maar niet doorslaan in ‘ons moeten’. En dit ten koste gaat van de tijd en aandacht voor onszelf en anderen of het genieten van de kleine simpele dingen.

Moeten versus willen
Begin eens met het woord moeten te vervangen door willen in alles van je denkt of zegt. Ik wil …. i.p.v. Ik moet …. Je zult merken dat het hierdoor anders gaat voelen. Dit gevoel maakt je bewuster van de dingen die je doet én of je dit ook daadwerkelijk wilt. Je ervaart een opening dat je mogelijk toch een keuze hebt. Het is natuurlijk aan jou of je deze ook wilt maken.

Astrid Onijs

Astrid Onijs

Trainer & Coach | Duurzame inzetbaarheid |Mentale vitaliteit

De expertise van Astrid is mentale vitaliteit op de werkvloer.

Ze is ervan overtuigd dat vitaliteit ‘in je hoofd’ begint. Het begint bij jezelf. Bij het zélf bewust maken van gezonde keuzes.