Beeldende therapie, wat is dat, iets met film? Nee, het is het in beeld brengen, wat er onbewust in je leeft. “O, tekenen, nee dat is niets voor mij, ik kan niet tekenen”.Hoor je het jezelf al zeggen? Weet je hoe jammer dit is? En weet je waar de oorsprong ligt?

Puur van jou
Op de basisschool en later op de middelbare. Je creativiteit werd beoordeeld, het moest ergens aan voldoen of het moest lijken op het voorbeeld dat de juf gemaakt had. Maar hoe kan je iets nu beoordelen wat van binnenuit komt, waar je moeite voor heeft gedaan om het te creëren, iets wat puur van jouzelf is. Het had mooier gekund, het lijkt niet, de kleuren kloppen niet……je kreeg een laag cijfer of je creatie werd afgekraakt….

Rembrandt of Van Gogh?
Met als gevolg dat je nooit meer een potlood of kwast hebt aangeraakt sinds je van school bent want het moet toch wel ergens op lijken of mooi worden. Ik herken dit, nog steeds als ik iets figuratief wil tekenen kom ik dit tegen, maar ik laat me er niet meer door weerhouden. Door het vaker te doen gaat het me steeds makkelijker af, zoals met alles wat je vaker doet, en ik ben geen Rembrandt of van Gogh.

Beeldend werken is niet alleen iets figuratief tekenen, het is ook bewegen op papier, of hout of karton, met verf of met pastelkrijt, ecoline, vele mogelijkheden zijn er. Met klei of met zand. En het gaat er niet om dat het mooi wordt, het gaat om het proces. Je hoeft je best niet te doen, er niet veel over na te denken, alles wat je maakt is goed. Je laat vooral je handen het werk doen.

Tijdens het proces of achteraf
Door middel van verschillende werkvormen en materialen kunnen gevoelens, gedachten of ervaringen naar boven komen. Dit kan tijdens het proces gebeuren maar ook achteraf. Spontaan als je naar je beeld kijkt, maar ook door een vraag die ik stel. Zo kun je werken aan een vraag die je hebt, een doel dat je wilt bereiken of als je aan een bepaald probleem of angst wil werken. Je hoeft niet veel te vertellen of te praten, het is doen en voelen. Altijd krijg ik van cliënten terug hoe verbaast ze zijn wat ze in beeld hebben gebracht en wat het beeld ze duidelijk heeft gemaakt.

Krachtig en waardevol
De uitdrukking, een beeld zegt meer dan 1000 woorden is niet voor niets ontstaan. Je hoeft dus helemaal niet te kunnen tekenen, niet creatief te zijn om een beeldende sessie of traject te volgen. Het is een prachtige, krachtige methode om te werken aan jezelf of iets wat je bezighoudt. En weet je, in 9 van de 10 gevallen is het werkstuk zo mooi en waardevol geworden dat het zorgvuldig wordt meegenomen naar huis en daar ook nog een prominente plek krijgt.

Jennie Schemmekes

Jennie Schemmekes

ACT beeldend coach| Psychosiaal therapeut |

 

Jennie is verbinder met hoofd, hart en handen

Haar bedrijf is een werkplaats voor beeldende therapie, coaching en creatieve workshops. Van hieruit begeleidt ze vrouwen op het pad van innerlijke groei en persoonlijke ontwikkeling