Wat leuk om je te ontmoeten! Al schrijvend op een druilerige, grijze zondagmiddag dwalen mijn gedachten af naar manieren waarop mensen elkaar begroeten. Een ferme handdruk, hoofdknik, knuffel, zwaai of stevige klap op de schouder. Bij het komen en gaan, allemaal uitingen van groeten tussen mensen. Sommige culturen kennen zelf hele begroetingsrituelen!

Wat ik doe
Ik begroet jou hier heel graag en vertel je met plezier over mijn mooie werk als coach.Na certificering bij HorSense, heb ik mijn hart gevolgd en ben ik gestart met Paard en Eigenheid coaching. Omdat niet iedereen bekend is met de inzet van het paard ‘als spiegel’ tijdens coachingstrajecten, zal ik hier iets over vertellen.

Het paard als spiegel
Bij deze vorm van coaching is het paard aanwezig tijdens een sessie. Er wordt echter geen bijzonder gedrag van het paard verwacht. Het paard is paard, zoals het van nature is, en reageert vanuit zijn specifieke aard op dat wat het tijdens een sessie opvangt.

Kuddedieren en prooidieren
Paarden zijn prooidieren. Oorspronkelijk leefden ze in kuddeverband op vlaktes in de vrije natuur. Het was van het allergrootste belang om zeer snel, maar onopvallend te kunnen communiceren met anderen in de kudde bij dreigend gevaar. Dit heeft ervoor gezorgd dat de lichaamstaal van paarden enorm goed ontwikkeld is. Ze geven zeer minieme signalen af om iets duidelijk te maken en kunnen subtiele signalen van kuddegenoten eveneens haarfijn oppikken. Zo konden ze overleven.

Subtiele signalen
Omdat ze zo gevoelig zijn voor de omgeving spiegelen paarden, als co-coach, wat zich aandient . Zij vangen de subtiele signalen die wij, vaak onbewust, uitzenden op. Juist deze bijzondere eigenschap maakt hen zo waardevol binnen onze leerprocessen.
Dit brengt gevoelens, gedachten en gedrag aan de oppervlakte, waardoor groei mogelijk wordt. Zo helpen ze ons bewust te worden van wat er speelt. Dit stelt ons in staat heel gericht aan de leervraag te werken.

Voor iedereen
Deze coachingsvorm is geschikt voor iedereen die open staat voor het werken aan een gewenste verandering. Je werkt zelf aan je aandachtspunten, ondersteund door de fijngevoeligheid van het paard. Kwaliteiten en talenten worden gespiegeld, maar ook valkuilen. Dit vindt altijd in het hier en nu plaats en zonder waardeoordeel.

Voor nu groet ik je,

José

José Karsenberg

José Karsenberg

Paardencoach | Reiki 2e graad | HR Adviseur

Naast haar activiteiten als coach werkt ze als HR adviseur bij een internationale organisatie.

Haar passie is het ondersteunen van mensen, die het aandurven hun verlangens, wensen, doelen en talenten te onderzoeken.