Wat een bijzonder aspect is eigenlijk een emotie. Als voormalig taaldocent ben ik altijd geïnteresseerd in woorden, hun oorsprong en betekenis. In het woordenboek staat het volgende over emotie;

Emotie is een innerlijke beleving of moeilijk te omschrijven gevoel. De vier bekendste emoties noemt men angst, boosheid, verdriet en vreugde. Deze kunnen plotseling optreden of tijdens een gebeurtenis geuit worden’ Maar natuurlijk ook als Mindfulnesstrainer en coach interesseert me dit fenomeen.

Angst
De emotie angst is wat mij het meest intrigeert. Een zeer beklemmende allesoverheersende emotie. Ikzelf heb 6 jaar geleden de diagnose ‘geregenereerde angststoornis’ gekregen en heb daarvoor 2 jaar lang cognitieve gedragstherapie moeten ondergaan. Dat het uiteindelijk te maken had met het feit dat ik een flinke burn- out had en geen keuzes durfde te maken zal ik verder achterwege laten. Maar ik heb veel geleerd van deze periode waar ik zeker verder mee kan in mijn leven en in mijn coaching. Ik heb alle stadia doorlopen en kan er dus goed over meepraten.

Het meest bijzondere voorbeeld wat angst betreft heb ik recentelijk meegemaakt met een zeer dierbare persoon waarbij borstkanker is geconstateerd. Iemand die haar hele leven bang, zeg maar rustig panisch is geweest voor hetgeen ze nu voor staat. Als ze in een blad het Ka-woord zag staan, durfde ze niet verder te lezen en ging het hele blad de vuilnisbak in. Als ze een onderzoek moest doen lag ze 3 nachten wakker en er was geen andere mogelijkheid dan dat de doctoren nu wel wat zouden vinden en haar leven daarmee ten einde zou zijn. En nu wees het bevolkingsonderzoek uit dat er zich inderdaad een kwaadaardige tumor in haar rechterborst bevond. Haar angst is waarheid geworden.

Een mens lijdt het meest….!
Ze ontweek altijd de gedachte door hard te gaan werken. Generatie; niet lullen maar poetsen. En zeker kan je dat tot op een bepaalde hoogte helpen. Bij haar op het toilet hing het volgende spreukje aan de wand;

‘Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, maar dat nooit op zal dagen, dus heeft men meer te dragen dan god te dragen geeft. Het leed dat is, drukt niet zo zwaar als vrees voor allerlei gevaar. Doch komt het eens in huis, dan helpt God altijd weer en geeft Hij kracht naar kruis’.

Maar daar moet je ook op leren vertrouwen en nu het zover is, komen we erachter hoeveel waarheid er in het spreukje zit. Ook al ben ik van het kerkgebeuren afgestapt, ik geloof in de kracht van je lichaam en je brein en een oerkracht die van binnenuit komt. Dat heb ik nu gezien bij mijn dierbare, die in plaats van in een volledige paniek te schieten tot onze grote verbazing de ruste zelf blijkt te zijn… Geen angst, geen paniek… Ook zelf staat ze voor een raadsel.

Kracht
Wat gebeurt er? Terugkomend bij keuzes van woorden; een ander woord voor emotie is ontroering. En als je dat woord nader gaat bekijken dan staat er dus letterlijk ont-roeren. Er is roering en dat moet eruit en daarmee aanvaard worden.

Of anders bekeken, soms kun je daadwerkelijk niets anders dan het roer loslaten en je te laten meevoeren met de stroming. Een mooie bijkomstigheid is dat na het loslaten een gevoel van acceptatie en overgave ontstaat. Door de jarenlange angst heeft mijn dierbare zichzelf gekooid, zichzelf klemgezet in de gedachte en vaste overtuiging; ‘als me zoiets overkomt kan ik het niet aan’. En nu het zover is en daadwerkelijk los moet laten voelt ze een immense rust en heeft daarmee is een vrijheid gecreëerd. De angst heeft geen grip meer op haar en ook het besef dat het al die jaren ongegrond is geweest. Nu staat ze met beide voeten op de grond en kijkt ze de wereld in met een nieuwe blik. Een blik van vrijheid en weg van de angst. Om daarmee de uitdaging tegemoet te treden die gaat komen, niet vanuit zwakte, maar vanuit kracht en daarmee een nieuw ontdekt vertrouwen!

Yvonne Ouderkerk

Yvonne Ouderkerk

Mindfulnesstrainer | Lifestylecoach | Docent Duits

Dochter van Twente sinds 1971. Opgeleid tot lerares Duits, werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs H/VWO/ Gymnasium.

Yvonne is ook opgeleid als Mindfulnesstrainer en heeft sinds februari 2018 een eigen Mindfulness en coaching- praktijk in Almelo. Verder is ze begonnen met de opleiding tot integraal leefstijlcoach.