Het was de bedoeling dat ik zou vertrekken naar China om mij daar 14 dagen onder te dompelen in hét geboorteland van de thee. We zouden witte, groene, gele, oolong en zwarte thee ontdekken in typerende Chinese theegebieden en meehelpen met de eerste pluk.Covid-19 heeft er voor gezorgd dat dit helaas wordt uitgesteld. Door het virus heeft de hectiek van filerijden en kinderen wegbrengen plaatsgemaakt voor thuiswerken en kinderen begeleiden bij hun huiswerk. Zoveel mogelijk thuis blijven vraagt aanpassing van iedereen. Dat is soms best lastig maar er zijn ook voordelen aan deze situatie: ik gebruik deze tijd om rust te pakken en met thee te experimenteren.  Om ook  je moment van rust te nemen en van een kop lekkere thee te genieten hier wat informatie én tips.

Wel of geen thee
Niet alles wat wij thee noemen is werkelijk thee. We spreken van thee als de drank gemaakt is van de theestruik: de Camillia Sinensis. Is dat niet het geval dan is er feitelijk sprake van een infusie of kruidendrank. Rooibos komt niet van de theeplant en valt dus niet onder thee. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld munt, gember, brandnetel, venkel en rozenbottel. Met de jonge blaadjes van de theeplant worden zes verschillende soorten thee gemaakt. Groene en zwarte thee klinken je waarschijnlijk bekend in de oren, maar je hebt ook witte, gele, oolong en post gefermenteerde thee.

Elke thee is anders
Deze basissoorten hebben elk een eigen smaak. Ze zijn heel verschillend van elkaar. We onderscheiden deze zes soorten thee, maar weet vooral dat thee niet in vakjes is onder te brengen. Elke thee is anders. Elke beleving is anders. Thee is vooral intuïtie, drink thee omdat je je er goed bij voelt en omdat het lekker is. Thee is afkomstig uit diverse streken en landen in de wereld. China, Japan, India maar ook landen als Turkije, Kenia, Malawi en (schrik niet) Nederland produceren tegenwoordig deze drank. Als je alle thee van de wereld bij elkaar zou brengen zou je meer dan 3000 verschillende soorten hebben! Haast teveel om ze allemaal te ontdekken.

Snelheid, geur, kleur en smaak
Het is heel makkelijk om thuis te experimenteren met losse thee. Albert Heijn en Jumbo verkopen sinds kort pure, biologische thee (Tea Masters en Say Yes). Kijk bij de betreffende thee voor de aanbevolen temperatuur en trektijd. Over het algemeen moet losse thee wat langer trekken dan thee uit een zakje. De grootte van het theeblad bepaalt de snelheid waarmee geur, kleur en smaak vrijkomen. Bij losse thee is de extractie langzamer omdat het blad zich moet ontvouwen voordat het smaak afgeeft. Fijne blaadjes geven meestal minder complexe en minder verfijnde aroma’s af dan grof blad.

Geef de blaadjes de ruimte!
Theeblaadjes vragen om vrijheid, ze hebben ruimte nodig om zich te ontplooien en optimaal hun smaken af te geven. Het lijkt praktisch en handig om een thee-ei of tangetje te gebruiken, maar ze verhinderen dat je blaadjes zich ontwikkelen. Bovendien zijn ze meestal gemaakt van metaal en dat wil je liever vermijden want het kan een onaangename smaak afgeven aan je thee. Heb je een leuke kan met een glazen filter? Ga dan voor die optie. Of doe de blaadjes los in een glazen of porseleinen theepot. Gebruik voor het uitschenken dan een klein zeefje.

Zacht water
Water is het belangrijkste ingrediënt van thee en het gebruiken van het juiste water is dus zeer belangrijk. Gewoon leidingwater bevat kalk en mineralen en dit kan de smaak van thee bederven. Achterblijvende randjes in je kopje, troebel water, bittere smaken of een soort vliesje op je thee? Dit zijn typische ‘symptomen’ van het gebruik van het verkeerde water. Wil jij in deze dagen dus genieten van een mooi kopje thee? Dan raad ik je aan een fles Spa blauw te kopen. Dit zachte water zorgt ervoor dat de kwaliteit, smaak en kleur van de thee het best tot hun recht komen.

Er is vast een moment op de dag dat je heerlijk kunt wegkruipen met een zalige kop thee om je blij te maken, energie te geven of juist tot rust te brengen.

Geniet van dat moment!

Leonie Oude Nijhuis

Leonie Oude Nijhuis

Theesommelier | Huidtherapeut

Leoni heeft haar hart verpand aan thee.

Het is precies de reden waarom ze de tweejarige opleiding tot theesommelier heeft gevolgd en afgerond. Voor haar is thee een manier van ademen, een levensfilosofie, een verovering van smaak en gevoeligheid.