Soms zijn er van die momenten die je het liefst wilt vasthouden. Het gevoel dat alles klopt. Aandacht voor elkaar, fijne gesprekken, je dierbaren om je heen. Meer heb je niet nodig.

Een paar keer per jaar proberen we (naast de feestdagen) met onze inmiddels uitwonende volwassen kinderen en aanhang een dag of weekend te plannen om wat leuks te gaan doen. Best een gepuzzel met allemaal drukke agenda s maar de datum was snel geprikt en iedereen kon erbij zijn.

Familie uitje
Afgelopen weekend was zo n moment. Varen door de Amsterdamse grachten. Onze zoon die in Amsterdam woont regelde een sloep om Amsterdam vanaf het water te bekijken. Wat een leuk uitje! En ook weer zo anders dan wandelend door deze drukke stad.

In de middag verzamelden we in het centrum van Amsterdam, de schipper stond al klaar en we gingen aan boord. We hadden er zin in!

Heerlijke hapjes en drankjes en het prachtige weer maakten het compleet.

We waren zeker niet de enige. Veel groepen, families, vrienden en toeristen vermaakten zich ook prima op het water. Er heerste een relaxte sfeer.

Loslaten
Het mooie aan het gezinsleven is dat als je kinderen klein zijn je voornamelijk aan het zorgen bent en er aan bijdraagt dat ze goed terecht komen. Een goede basis meegeven is wat je graag wilt.

Dan komt er een moment dat je ze moet loslaten, ze gaan uit huis en krijgen hun eigen leven en zo hoort het ook te zijn. Zelf stappen gaan nemen en ervaringen ervaren om te ontdekken hoe het leven is. Maar ook laten voelen dat je er altijd voor ze bent. Elke periode heeft zo zijn charme. Kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen. Het klinkt cliché maar zo is het wel. En wat wil je ze graag ontzorgen, daar ben je tenslotte moeder voor. Ik las ergens; “zie het loslaten als een elastieken lijn waarmee je verbonden bent, laten vieren en als het nodig is kun je er weer bij” Zo voelt het ook. De sterke band die je met elkaar hebt is en blijft maar jou rol wordt anders, ze krijgen een partner, vormen gezinnen en hebben allemaal hun eigen leven. Mooi om te zien hoe ieder dit op zijn of haar manier doet.

Kleinkinderen verzachten het ouder worden
De komst van kleinkinderen geeft je leven weer een heel andere dimensie. De familie wordt groter. Er is een nieuwe generatie op komst. Dit heb ik zelf al mogen ervaren. De eerste keer oma of opa worden is een bijzondere gebeurtenis, we waren nog relatief jong maar wat een rijkdom. Moeite hebben dat ze je oma noemen, ik heb het niet maar ben er trots op. Voel me ook zeker niet opeens oud.

Met mijn twee kleindochters (8, 6) kan ik lekker mee tutten, yoga oefeningen doen, lachen, gek doen, uit school halen, logeren, heerlijk! Mijn kleinzoon van twee jaar is het liefst de hele dag buiten met mij bezig. Genieten van de natuur, stilstaan bij beestjes, bloemetjes, onkruid trekken en heerlijk in het moment leven.

Ik merk dat je veel meer geduld hebt in de rol als oma dan als moeder. Alle tijd nemen voor dingen, niks haasten maar bewust genieten van elk moment. Leuke dingen doen en de verantwoordelijkheid wordt door anderen gedragen. Zo anders dan zelf ouder zijn.

Gouden Randje
Een familie dag met elkaar zijn unieke momenten. De saamhorigheid, plezier, liefde, het bij elkaar horen. Even bij stil staan, nagenieten, vasthouden en zeker vaker doen! Wat voel je je dan een bevoorrecht mens. Momenten met een gouden randje.

Trots op mijn gezin, dat we ze dit mogen meegeven en trots om wie ze zijn, wat ze doen en hoe ze het doen! Mooie mensen van binnen en van buiten, sociaal en betrokken.

Ik koester en omarm deze momenten!

Monique Schipperijn

Monique Schipperijn

Beweegcoach | Mindful run | Wandelcoach |

Monique is dé Beweegcoach van Deventer. Haar doel is om mensen zowel lichamelijk als geestelijk weer in balans te krijgen. Ze wil je graag laten ervaren wat bewegen in de buitenlucht met je doet door de unieke combinatie van hardlopen, wandelen, ademhaling, yoga en mindfulness.