‘Ontspullen in je huis zorgt voor meer vrijheid, blijheid en betekenis. Ontspullen maakt gelukkiger’.

Minimalisme
Ik scrol op m’n telefoon door de nieuwste blog van een hippe influencer. ’Minimalisme maakt je rustig en zorgt voor balans in je leven’ en ’Ik ben dol op het Feng Shui principe, alles wat in je huis staat ademt en leeft’ schrijft ze in haar blog die net 43 minuten online staat en nu al 123.034 keer is gelezen. Ik sta in de rij voor de kassa van een grote woonketen. In mijn kar liggen kaarsjes, kussentjes, krukjes, handdoeken, geurstokjes, een zeeppompje in de vorm van een olifantje, een glittermok – waarom zou je je thee drinken uit saaie theeglazen als er ook glittermokken bestaan? – en nog meer kaarsjes.

Knagende hamster
Allemaal onzin, hoor ik haar zeggen, die influencer die me lachend aankijkt vanuit haar oversized luipaardprint bontjas, zittend op een roze Vespa scooter. Hashtag lovemyhealthylifestyle. Ik klik op het ontvolg – balkje en voel me daarna even heel stom.
Vijf minuten geleden was ik nog gelukkig. Ik had nog geen kussen met een zeepaard er op. En de zeep pompende olifant had al een plekje in de badkamer. Nog twee mensen en ik ben aan de beurt. Ik heb nu een knagende hamster in m’n maag. Waarom lees ik deze blogs? Of nee, waarom trek ik me dit aan? Ik laat me toch niet zo snel even een potje beïnvloeden? Nee, ik ben daar niet gevoelig voor. Waar is mijn portemonnee?

Koopdrang
Ik kan natuurlijk al deze dingen als cadeautjes zien en weggeven tijdens de komende verjaardagen. Maar het kussen houd ik zelf. Het pompje ook. Kaarsjes zijn altijd handig, mocht de stroom uitvallen en zo.
Tussendoor piept er ook nog een stemmetje dat dit weer zo’n maandelijks geval is. Het komt gewoon omdat ik ongesteld ben. Dan heb ik altijd koopdrang. Onzin, ik heb deze spullen echt nodig. Prompt bedenk ik me dat ik natuurlijk wel andere spullen weg kan geven. Ik begin alweer iets enthousiaster te worden en maak in mijn hoofd een lijstje met de spullen die weg kunnen. Vrolijk reken ik af.

‘Collect moments, not things’
Als ik mijn winkelwagen de lift in duw op weg naar de parkeergarage valt mijn oog op een poster met twee bejaarden in felgekleurde badpakken met daarop de quote ‘Collect moments, not things’. Waarom hangen ze dit op in een woonketen vraag ik me gefrustreerd af, duidelijk geconfronteerd met mijn kooplust. Dan krijg ik een idee. Ik zwiep mijn winkelkar de lift uit en ren terug naar de afdeling servies. Ik pak negen mokken en ga terug naar de kassa.

Op de koffie met glittermok
In de auto, volgepropt met kussens, slinger ik mezelf met glittermok nog even op een selfie en gooi ‘m op de app en insta; ’Voor wie vanavond zin heeft in thee, koffie, of een borrel, glittermokken maken gelukkiger!’.

Jolien Leussink

Jolien Leussink

Eigenaresse Joliens Theaterhuis | Ondernemer |

In 2012 startte Jolien haar bedrijf Joliens Theaterhuis. Haar doel was om meer cultuur op de kaart te zetten in Twente.

Samen met haar team geeft ze theater, dans, muziek en zanglessen aan 500 kinderen en volwassenen.