Help! Ik ben mezelf kwijt of ik ben uit contact met mezelf. Dit hoor ik regelmatig in mijn praktijk. Ik vraag me dan af “wie of wat is je zelf dan?” En hoe weet je dat je dit bent kwijtgeraakt? En wanneer ben je dan wel jezelf? Waar bestaat je zelf dan uit? Deze vragen zijn gemakkelijk gesteld maar het antwoord erop is best ingewikkeld. Want ben je dan jezelf als je je oorspronkelijke zelf bent of als je in contact bent met je ziel of je gevoel of je intuïtie? Of doe je dan dingen die je eigenlijk niet wilt of ga je dan je eigen grenzen over of laat je een ander over je grenzen gaan? En is jezelf zijn dan voor iedereen hetzelfde? Wordt dat door iedereen hetzelfde ervaren? Voel je dan tevredenheid of harmonie of vrede in jezelf. Voel je dan sowieso iets?

Bewustwording
Hierop is zeker geen pasklaar of eenduidig antwoord te geven. Jezelf worden en blij zijn met degene die je in de spiegel aankijkt is een proces van bewustwording. En je omgeving is maar al te bereid om je innerlijke onbalans of onvrede te spiegelen. Te beginnen bij je kinderen, gevolgd door je partner en collega’s. Bij de geboorte van je kind wordt ook je eigen verleden als baby wakker gemaakt. Onbewuste emoties, gevoelens, gedachten die tijdens het begin van je leven zijn gevormd worden weer geprikkeld en komen naar het bewustzijn.

Kinderen spiegelen onvoorwaardelijk
Met alles wat in hen zit dat wat bij jou nog onbewust is. Dat kan in het heden liggen maar ook onverwerkte trauma’s uit je verleden. De eerste jaren van een kind zijn veelal onbewust. Je weet niet of je je alleen voelde toen je ouders jou alleen in de wieg lieten huilen tot je in slaap viel. Want dat hoorde toch zo? Huilen werd toen beschouwd als goed voor de ontwikkeling van je longen. Dat je je misschien toen niet gehoord voelde, in de steek gelaten, buiten gesloten of welke conclusie je op gevoelsniveau hebt getrokken dat weet je niet meer. En het is ook geen bewuste actie van je ouders geweest om jou dit gevoel te geven. Maar deze (onbewuste) gevoelens bepalen wel door welke bril jij de wereld en jouzelf in het nu ziet.

Gekneed tot het ideaalbeeld
De manier waarop jij je vader of moeder zag herbeleef je in je gezin. Als je als kind gekwetst of afgewezen wordt dan doet dat pijn, vooral als dat door je vader en moeder gebeurt. Als kind besluit je dan dat je dit niet opnieuw wilt ervaren dus een volgende keer kijk je wel uit. Dan gedraag je je net iets anders zodat je niet opnieuw wordt gekwetst of afgewezen en dit blijf je doen totdat je een gedrag hebt gevonden dat op prijs wordt gesteld. Dan doe je wat er van je gevraagd wordt, je houdt je mond als dat moet, je wordt het voorbeeldige kind dat je ouders zo graag willen zien. Langzaam maar zeker ben je dan van jezelf afgedwaald en de persoon geworden die ze graag zien. Je bent omgevormd en gekneed tot het ideaalbeeld. Kun je dit je ouders kwalijk nemen? Nee, eigenlijk niet. Zij hebben je naar beste kunnen en weten opgevoed volgens de toen heersende normen en waarden. In deze tijd echter, verwachten we van onze kinderen dat ze uitgroeien tot zelfstandige, zelf nadenkende volwassenen die op hun eigen innerlijke kompas varen.

Pubergedrag
In de puberteit komen de tieners in verweer tegen alles wat niet klopt, op school, thuis, bij de sport. Ze komen in opstand tegen de geworden puber die ze zelf zijn geworden en laten de ouders overduidelijk en zonder pardon zien waarbij het bij hen (of andere volwassenen) nog aan schort. Onze kinderen dwingen ons zo om de blik naar binnen te richten en te kijken waar we onszelf zijn kwijtgeraakt. Wat een mooi cadeau gegeven uit onvoorwaardelijke liefde! Ze zetten zich in om ons duidelijk te maken waar we onszelf zijn kwijtgeraakt. Maar al te graag noemen we deze tieners pubers met hun pubergedrag en nemen er afstand van. Daarmee laten we de kans liggen om ons bewust te worden wat er nog in ons onderbewuste speelt. Realiseren we ons wel met hoeveel energie deze tieners ons iets willen laten zien en begrijpen, vanuit onvoorwaardelijke liefde en soms ten koste van zichzelf?
Omarm de weerstand en zie de boodschap, een kans om weer meer jezelf te zijn!

Diane Stinissen

Diane Stinissen

Kindertolk | Medium therapeut | Energie wandelaar |

Diane Stinissen heeft haar praktijk in Oldenzaal, geeft consulten en organiseert energie wandelingen.

Ze werkt ook voor reguliere instellingen in de geestelijke gezondheidszorg waar ouders een kindertolk workshop wordt aangeboden.