Weerstand. Wie heeft er niet mee te maken? We kennen allemaal wel dat gevoel, er gebeurt iets of je moet wat doen en dan is er weerstand, de rem gaat erop. Zo herkenbaar. Angst voor het onbekende? Dingen niet willen accepteren of aannemen… Uit je comfort zone gaan… Heel normaal dat je hier tegenaan loopt, niemand vindt het fijn om iets doen wat onbekend is. Veranderen is voor anderen.

What if?
Het benoemen is lastig maar door het uit te spreken, het te erkennen, er naar te kijken of bij jezelf na te gaan waar de weerstand zit maakt het een stuk makkelijker. Of stel jezelf de vraag, What if? of Hoe zou het voelen als? Mensen zijn verschillend, de een weet het allemaal zo goed, de ander is onzeker, soms is het al te zien aan iemands houding.
In mijn werk als beweegcoach zie ik het af en toe ook, voorafgaand aan een wandelcoachtraject, of een running therapie sessie begin ik altijd met een intakegesprek, soms gaan we naar buiten de natuur in voor een wandeling of ik spreek ergens af voor een kop koffie of thee. Gelijk zorgen voor een ontspannen sfeer, niet pushen maar nieuwsgierig zijn, de persoon lezen en voelen of er een klik er is of niet.

Pleister op je mond
Want een klik voelen is heel belangrijk en zeker een voorwaarde en wel zo fijn voor beide partijen. Als we dan beginnen aan een traject van vijf of tien weken blijkt het best spannend. De een roept, “nee hoor rekken doe ik wel thuis” of “mediteren is niet mijn ding….” of “als het maar niet zweverig is..” en “ja ik weet wel hoe ik moet lopen, dat heb ik allemaal niet nodig!” ‘En een pleister op je mond? Ik kan wel zonder…’

Soms een beetje meebuigen
In een groep is het weer anders, je wilt de juiste sfeer en als er dan iemand buiten de boot valt is dat best lastig. Tijdens de vijfweekse cursus Mindful Run is het voor mij een uitdaging om die verbinding met de groep goed te krijgen. En het werkt zoveel prettiger, voor allemaal.
Plezier hebben in wat je doet. Soms een beetje meebuigen, uit je hoofd gaan en vertrouwen op je intuïtie. je lichaam vertelt jou echt wel wat goed voor je is.

“Doe de dingen in harmonie dan ontmoet je de minste weerstand” (Tao Meng)

 

Monique Schipperijn

Monique Schipperijn

Beweegcoach | Mindful run | Wandelcoach |

Monique is dé Beweegcoach van Deventer. Haar doel is om mensen zowel lichamelijk als geestelijk weer in balans te krijgen. Ze wil je graag laten ervaren wat bewegen in de buitenlucht met je doet door de unieke combinatie van hardlopen, wandelen, ademhaling, yoga en mindfulness.