“Je bent nergens geweest, als je niemand hebt gemist”

Deze zin uit een tekst van Stef Bos heeft mij enorm geraakt.
Maar waarom?

Missen, een woord dat vele betekenissen kent;

1) Afstaan 2) Derven 3) Ernaast schieten 4) Falen 5) Gemissen 6) Gespeend zijn van 7) Het ontbreken voelen 8) Kwijt zijn 9) Kwijtraken 10) Mankeren 11) Misgaan 12) Misgooien 13) Mislopen 14) Misschieten 15) Misslaan 16) Niet halen 17) Niet meemaken 18) Niet raken 19) Niet treffen 20) Ontberen 21) Ontbreken

Al deze betekenissen lijken een element van negativiteit in zich te hebben. Nergens zijn geweest, dan is er ook niets om te missen.

Maar uit de liedtekst spreekt voor mij iets positiefs.
Om te kunnen missen is er wel iets geweest dat het waard is om gemist te worden.
Een plek, een persoon, een gevoel, een belevenis, een herinnering.
Voor mij klinkt hier iets enorm positiefs in door. Je waardeert wat er is geweest en natuurlijk zit in het “er is geweest” een gemis, maar de herinnering is blijvend en die had je niet gehad als het niet eerst deel was van je leven. Het maakt het gemis niet minder, dat blijft voelbaar, elke dag opnieuw, voor mij tenminste.

Rouw en gemis door verlies is voor mij herinneren wat je met iemand hebt gehad. De herinneringen die je samen hebt gemaakt en die het waard zijn om gemist te worden en altijd onderdeel blijven uitmaken van wie ik ben geworden in mijn leven, door alle ervaringen die ik heb opgedaan.

Herinneringen aan ons leven samen, de plekken waar we zijn geweest, wat we voor elkaar hebben betekend. Soms ook verdrietige herinneringen, die pijn hebben gedaan of boosheid en onmacht, ook dat maakt onderdeel uit van mij en mag er zijn.

Alles mag er zijn en is waar.

Waar
mooi verhaal
in het vertellen
blijkt het verhaal
ineens waarheid
voor jou, voor mij

Martha van Haagen

Martha van Haagen

Integraal masseur | Klinisch pedagoge | Reiki 2e

Martha heeft een praktijk als integraal, holistisch masseur. 

Integrale massage is een combinatie van westerse- en oosterse massagetechnieken. Lichaam en geest worden hierdoor (weer) in balans gebracht.