Mentale vitaliteit betekent voor mij dat je bewust meegaat met de flow van het leven. Trouw aan jezelf en aan je eigen waarheid. Wat er in je leven gebeurt, heb je natuurlijk niet in de hand. Waar het om gaat is dat je meebeweegt met de grillen ervan.’

Dit is een stukje wat ik een aantal jaren geleden heb geschreven voor mijn website. Nu, tijdens de coronacrisis wordt nogmaals schrijnend duidelijk dat het leven niet maakbaar is. We staan voor een grote uitdaging, nu groter dan voorheen, om mee te bewegen met de grillen van het leven. Hoe ongrijpbaar het nu ook voelt … En dit is lastig, we worden van links naar rechts geslingerd. Het verlangen naar hoe het was voor de Coronacrisis en de angst voor wat er nog gaat komen. Het verlies van het gevoel van vrijheid en de behoefte aan verbondenheid.

Vitaliteit
Er wordt een groot beroep gedaan op onze vitaliteit en veerkracht. Waarbij onze fysieke vitaliteit bovenaan staat en daarbij onze mentale vitaliteit sterk op de proef wordt gesteld. Hoe ga je om met de vele alarmerende berichten in de media? Welke keuzes maak je? Wanneer kies je voor jezelf en wanneer voor je omgeving? Hoe ga je om met je pieken en dalen in je humeur en energieniveau? Hoe blijf je goed voor jezelf zorgen?

Hoe beweeg jij mee?
Dit zal voor ieder van ons anders zijn doordat we in andere situaties zitten en onze eigen ervaringen hebben. Wat ik de afgelopen weken heb ervaren, is dat we nu nog sterker dan voorheen op onszelf worden teruggeworpen. Hoe ga je mentaal om de gebeurtenissen rondom de coronacrisis? Een gebeurtenis in ons leven waar we bar weinig controle over hebben.

Wat kun je doen:

  • Word je bewust van jouw manier van meebewegen. Ben jij je bewust van jouw gedrag en denkpatronen en de gevolgen daarvan voor je welbevinden? Merk je aan jezelf dat je ‘verdrinkt’ in jouw gedachten? Leef je op de automatische piloot of ervaar je nu alles erg intensief?
  • Krijg (weer) scherp voor jezelf waar je energie van krijg en juist niet. Zeker in de huidige situatie zal dit waarschijnlijk anders zijn.
  • Probeer te relativeren. Heb ik hier invloed op? Kan ik er iets aan doen? Is het antwoord nee, dan loslaten!
  • De uitspraak: ‘Het is wat het is’ helpt mij in deze bizarre tijd om zo min mogelijk energie te verliezen met gedachten aan het verleden en de toekomst, maar te ervaren wat er nu te ervaren valt. Want ook in deze bizarre tijd zijn er momenten dat je je goed voelt mits je ze maar opmerkt en ze niet laat vertroebelen door je gedachten.

Blijf (mentaal) gezond!!!

Astrid Onijs

Astrid Onijs

Trainer & Coach | Duurzame inzetbaarheid |Mentale vitaliteit

De expertise van Astrid is mentale vitaliteit op de werkvloer.

Ze is ervan overtuigd dat vitaliteit ‘in je hoofd’ begint. Het begint bij jezelf. Bij het zélf bewust maken van gezonde keuzes.