Regelmatig zit ik in mijn praktijk, onder het genot van een kopje cappuccino, te mijmeren over het verleden en vooral over de toekomst.
Zo gaan mijn gedachten de laatste tijd steeds vaker naar het feit dat ik over enkele jaren 50 word. Dan komen de vragen op als; heb ik mijn doelen bereikt? Heb ik, zo op de helft (daar ga ik tenminste vanuit) alles al uit mijn leven gehaald? Wat kan ik allemaal nog bereiken en zijn mijn doelen realistisch genoeg om ze te verwezenlijken?

Nu begint het pas echt
Een goede vriendin zei toen ik 40 werd; Na je 40e begint je leven pas echt. Ik begreep het destijds niet. Ik was toch al lang begonnen en dan raakt toch juist alles in verval?
Nu 7 jaar later denk ik, ze had volkomen gelijk! Maar dat het zo zou lopen had ik niet kunnen voorspellen. Ik ben in 7 jaar tijd, zoals ik in mijn vorige blog schreef, na 20 jaar les te hebben gegeven, gestopt en heb een burn-out, depressie, hernia en operatie overleefd.

Nieuwe kansen zien
Nog zo’n wijze opmerking die ik van een andere vriendin kreeg; Waar een deur zich sluit, gaan er meerdere open. Ook een woarheid als ’n koe, op z’n Twents gezegd wat mij betreft. Maar je moet dan wel de juiste zien te vinden!
Een psychotherapeut zei destijds tegen mij, je bent docent Duits, dus niet breed geschoold. Ik weet niet wat je anders zou kunnen doen, als antwoord op mijn vraag; wat als ik niet terug kan keren voor de klas? Zijn antwoord zorgde voor de volgende paniekaanval. Maar dat terzijde.

De smaak te pakken
Uiteindelijk heb ik mijn eigen antwoord bedacht en het mooiste is dat ik daarmee de grip teruggevonden heb op mijn leven. Voor mij was dat een keuze geheel door mijzelf gemaakt nl. de opleiding tot Mindfulnesstrainer en dan ook nog helemaal in Amsterdam. Man, wat een prachtige leerzame tijd en wat bén ik daar opgebloeid. Én ik had de smaak te pakken waardoor ik ook nog de studie tot integraal leefstijl en vitaliteitscoach ben gaan doen. En waar ik erg trots op ben, ik heb een eigen bedrijf/praktijk.

Nog lang niet uitgeleerd
Mijn man vraagt me weleens, is het nu voldoende dat leren van jou? En daar zit ik nu in mijn heerlijke praktijk met fotobehang van een strand over na te denken en het antwoord is volmondig; nee! Ik ben nog lang niet uitgeleerd, ik begin pas!

Want het leven begint pas na je 40e! Dank je lieve vriendin voor de tip!

Yvonne Ouderkerk

Yvonne Ouderkerk

Mindfulnesstrainer | Lifestylecoach | Docent Duits

Dochter van Twente sinds 1971. Opgeleid tot lerares Duits, werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs H/VWO/ Gymnasium.

Yvonne is ook opgeleid als Mindfulnesstrainer en heeft sinds februari 2018 een eigen Mindfulness en coaching- praktijk in Almelo. Verder is ze begonnen met de opleiding tot integraal leefstijlcoach.