‘Er moet iets gebeuren in mijn leven voordat ik oké ben, gelukkig kan zijn. En ik baal ervan dat het nog niet is gebeurd.’

‘Er is iets gebeurd dat gewoon had moeten gebeuren. Daar baal ik van. Want als dat niet was gebeurd dan zou ik me veel beter voelen.’

‘Er doet zich iets voor nu wat niet had mogen plaatsvinden. Ik wil dat niet en daarom voel ik me zo onprettig.’

Gebeurtenissen in het leven waarom we niet gelukkig zijn of ontevreden voelen. Dit kan nog veel persoonlijker worden als we een ander verantwoordelijk maken voor ons gevoel:

‘Jij zou dit of dat niet mogen doen want daardoor voel ik me ongelukkig. En bovendien frustreert het me dat je het nog niet hebt gedaan om mij dit vervelende gevoel weg te halen’.

‘Dat wat jij deed of zei. Dat heeft me zo gekwetst en daarom ben ik niet happy’.

Verhalen door het ego
De bovenstaande uitspraken zijn aannames, veronderstellingen. Gedachten die zo automatisch zijn dat we ze voor waar aannemen zonder ze op de werkbank te leggen om ze eens te onderzoeken. Het zijn verhalen die het ego bedenkt om jou te overtuigen dat jij je daardoor niet zo prettig kunt voelen. Of niet helemaal jezelf kunt zijn. Jezelf zijn, wie jij bent, je prettig voelen, zijn één. Het ego zegt; ‘als dit of dit gebeurt, of ik als ik dit krijg of dat word, dan ga ik me prettig voelen.’ Of het zegt; ‘ik kan me nooit goed voelen vanwege iets wat vroeger is gebeurd.’ Luister eens naar de verhalen van mensen en je zult zien dat ze allemaal dezelfde titel hebben: ‘Waarom kan ik nu niet oké zijn met wat er is?

Sluit vriendschap met het moment
Hoe kun je dan wel nu gelukkig zijn? Door vriendschap te sluiten met het huidige moment. Het huidige moment is het veld waarop het spel van het leven wordt gespeeld. Het kan nergens anders worden gespeeld. Je moet eens zien wat er gebeurt als je deze vriendschap aangaat, zien wat je kunt doen of besluiten te doen. Want vriendschap sluiten met het moment is geen passieve houding, zo van; tja, zo ben ik nou eenmaal. Het zijn met wat er is, is een actief iets. Je onderzoekt jouw aannames, jouw gedachten, jouw gevoel. Je overweegt en weegt. Je komt erachter dat frustratie, ontevredenheid, ongelukkig voelen een resultaat is van; of je krijgt iets wat je niet wilt, of je krijgt iets niet wat je wel wilt. Vaak betekent dat inzicht in; oh ja, ik zie het, het is mijn ego dat het anders wil laten zijn dat het is.

Einde van het ego
Goed voorbeeld hiervan is onze huidige tijd. Het collectieve ego zegt; we krijgen iets wat we niet willen en ook krijgen iets niet wat we wel willen. Maar het is wat het is en als we dit intrinsiek ook zouden voelen dan staakt het ego het verzet, het anders willen laten zijn dan het is. Gelukkig zijn, voldaan voelen, of zoals je wil; vrede ervaren, is het einde van het ego.

En daar waar je het wel kan veranderen betekent dat; ik besluit iets anders te gaan doen. Je hoeft dus niet lijdzaam of als slachtoffer (ego kent meerdere rollen) in een situatie te blijven omdat ‘het nu eenmaal is zoals het is,’ of verwacht dat de ander of een gebeurtenis het voor jou gaat oplossen. Waar je voorheen door iets wat er gebeurde in je leven of wat een ander doet of heeft gedaan, verantwoordelijk stelde voor jouw ontevredenheid, jouw ongeluk, onderneem je nu zelf wat nodig is om tevreden met wat er is. Je legt het niet meer in de handen van anderen of van gebeurtenissen in het leven. Zie je het verschil?

Je gaat beseffen dat jij niet je leven leeft maar dat het leven jou leeft. Dat het leven doet door jou. Want het leven is de danser en jij bent de dans.

Birgit Weustink

Birgit Weustink

Mindfulnesstrainer | Oprichter Dochters van Twente |

Birgit is mindfulnesstrainer (cat 1) en leidt MBSR groepstrainingen.

Daarnaast ontwikkelt ze binnen Dochters van Twente vitaliteitsprogramma’s voor mensen, teams en organisaties.