Ons dagelijkse leven is enorm veranderd sinds de Corona. Wat voorheen vanzelfsprekend was, vinden we nu bijzonder. Waar we eerder op ons oude vertrouwde gedrag terugvielen, staan we nu telkens voor een nieuwe uitdaging. Voor welke uitdagingen je nu staat en hoe groot deze zijn, is natuurlijk afhankelijk van jouw situatie, wie je bent en wat je doet maar bovenal: hoe ga je met deze uitdagingen om?

Hoe beweeg jij mee op de golven van de pandemie?
Hoe jij meebeweegt, is onder andere afhankelijk van jouw veerkracht. Waar hebben we het dan over? Veerkracht is het vermogen om, om te gaan met de dagelijkse veranderingen en uitdagingen. De kracht van lichaam en geest om zich te herstellen. De pandemie heeft een grote impact op zowel onze privé- als werkomgeving en dit vraagt van ons de nodige veerkracht.

Veerkracht en belastbaarheid
Veerkracht wordt voor een groot deel bepaald door onze belastbaarheid. Onze belastbaarheid is afhankelijk waar onze energie naar toegaat. Hoeveel kun je lichamelijk en geestelijk aan? Hoeveel dit is, is natuurlijk voor iedereen verschillend maar de grens kun je alleen zelf bepalen. Dit begint met het voor jezelf bewust worden van waar jouw energie naar toegaat? Hoe voel je je?

Vaak blijven we steken op hoe we ons lichamelijk voelen, fit of moe. Maar er zijn veel meer aspecten die van invloed zijn op ons energieniveau. Denk hierbij eens aan:

  • Hoeveel ruimte heb je in je hoofd; kun je je goed concentreren, ben je veel aan het piekeren, heb je een sterk verantwoordelijkheidsgevoel?
  • Hoe sterk sta je in je schoenen; kun je makkelijk met kritiek omgaan, voel je je onzeker of eenzaam, heb je behoefte aan sociale steun?
  • Zit je lekker in je vel, heb je plezier in de dingen die je doet?

Bewust worden
Helaas komt het maar al te vaak voor dat we ons achteraf pas realiseren dat we niet goed voor onszelf, onze energiebalans hebben gezorgd. Na verloop van tijd wordt ons lontje korter, zijn we moe, prikkelbaar en slapen slecht. Dit geeft ons een gevoel van machteloosheid. Je weet niet waar je moet beginnen om je weer beter te voelen. Om te voorkomen dat je niet verder de regie verliest, is het goed om je eerder bewust te worden van waar jouw energielekken zitten. Pas als je jezelf hiervan bewust bent, kun je er immers iets meedoen.

Meer balans, meer veerkracht
We ervaren, zeker in deze tijd van de pandemie een mate van disbalans in ons leven. Wat er in je leven gebeurt, heb je natuurlijk niet in de hand. Waar het om gaat is dat je meebeweegt met de grillen ervan. Dat kan alleen wanneer je je bewust bent van je gedrag en denkpatronen en de gevolgen daarvan voor je welbevinden en functioneren. Gezonde keuzes voor beweging en voeding, maar ook in het bewust omgaan met emoties. Wanneer je meer balans ervaart, ervaar je meer  veerkracht!

Wanneer je niet langer de situatie kunt veranderen, worden we uitgedaagd onszelf te veranderen’
-Victor Frankl-

Ik wens je hele fijne feestdagen en blijf ook in 2021 zoeken naar een goede balans voor jezelf!

Astrid Onijs

Astrid Onijs

Trainer & Coach | Duurzame inzetbaarheid |Mentale vitaliteit

De expertise van Astrid is mentale vitaliteit op de werkvloer.

Ze is ervan overtuigd dat vitaliteit ‘in je hoofd’ begint. Het begint bij jezelf. Bij het zélf bewust maken van gezonde keuzes.