Hoe zorg ik ervoor dat mijn leven weer hoger scoort dan een vijfje?
Ze is ondernemer, voor het oog alles voor elkaar – leuk gezin, mooi huis, fijne vakanties – en toch knaagt er iets. Ze zou gelukkig moeten zijn, alle ingrediënten zijn er, maar pff, meer dan een 5je zou ze haar leven nu niet willen geven.

De remedie daartegen?
Op papier klinkt het zo simpel, maar het is moeilijk: ‘Ga je leven LEIDEN, in plaats van dat je het lijdt. Neem de touwtjes in handen en wees eindelijk eens de kapitein op het schip, bepaal je eigen koers. Je bent nu echt niet aan het doen wat JIJ wil, ook al doe je of je alles zo goed weet. Je kunt me van alles vertellen, maar als je dat wel deed, dan gaf je je leven nu echt meer dan een 5je.’

Oeh, wat werd ze kwaad
‘Hoezo leid ik mijn eigen leven niet? Kijk nou eens wat ik bereikt heb. Dat was op eigen kracht hoor. Dat is me echt niet aan komen waaien. Kan jij mooi zeggen, maar wat weet jij er nou van?’

Inderdaad, wat weet ik er nou van. Helemaal niks. Ik heb nooit in haar schoenen gestaan. Ik weet niet hoe hard ze werkt. Wat ze allemaal heeft meegemaakt en hoe haar dat heeft getekend. Ik kan haar ook niet vertellen wat ze moet doen. Behalve dat. Je eigen leven leiden. Maar hoe dan?

Meewandelen
Langzaamaan komt de ontdekking dat ze – hoe krachtig ze ook is en hoe veel ze ook bereikt heeft – vooral bezig is met aan verwachtingen voldoen. Van de maatschappij waarin ze leeft, de plaats waar ze woont, vrienden en familie, gezin. Wat ze zelf eigenlijk wil, dat is ze beetje bij beetje kwijtgeraakt en zal ze weer terug moeten vinden.

Ik zou het haar graag uit handen willen nemen. Maar het is aan haarzelf. Het is immers haar leven. Ik kan alleen luisteren, vragen, vertellen wat ik ervan weet en een stukje meewandelen op de reis.

Hanneke Nijland

Hanneke Nijland

Ondernemerscoach | Organisatrice Rode Maanfestival

Hanneke heeft een coachingpraktijk voor iedereen die worstelt met levensvragen en in rondjes blijft draaien.

Daarnaast is ze mede-organisatrice van het Rode Maanfestival, een festival voor vrouwen die van (spirituele) verdieping én van een feestje houden.