Ik houd van kerst. En nog het meest van de periode voor kerst. Vanaf begin december dus. Als op de zaterdag na Sinterklaas de kerstboom de kamer weer in mag. En mijn man zich bezighoudt met de snoeren lampjes. Veel lampjes, die allemaal in de knoop zitten. Zoals ieder jaar, hoe goed ze ook zijn opgeborgen. Mijn jongste zorgt met aandacht voor de ballen en slingers, terwijl mijn oudste zich er verre van houdt tot het allemaal af is. En ik? Ik verricht hand- en spandiensten en maak warme chocolademelk. En ik geniet! Ik geniet intens van december. Van de warmte binnen en alle kaarsen die branden in deze donkere maand, evenals van alle voorbereidingen voor het kerstfeest met mijn familie. Een gevoel van onderlinge verbondenheid, dat versterkt wordt door de vele lampjes buiten, die schitteren in het duister.

Verbinding
Deze maand betekent voor mij verbinding en verbondenheid. Begrippen die ook zo mooi zichtbaar zijn tijdens de coaching sessies. Dat, wanneer het paard zich met ons verbindt, er bij ons ruimte ontstaat om in contact te komen met wat wij voelen. Verbonden te raken met onze emoties. Waardoor wij ons bewust(er) worden van wensen en verlangens die wij hebben. Dat inzichten er ineens zijn. Om vervolgens aan onze leerdoelen te werken, zodat wij groeien.

Wat was en nog komt
Het afgelopen jaar heeft mijn paard ook mij veel geleerd. Zoals vertrouwen richting toekomst en het durven kiezen voor mijn wensen. Natuurlijk valt er nog heel veel meer te leren en te ontwikkelen. Ik blijf daarom ‘luisteren’ naar wat mij dagelijks gespiegeld wordt. Zodat ik alert blijf. In de verwachting om, als de kerstboom volgend jaar de kamer weer in mag, terug te kunnen kijken op veel waardevolle momenten van verbondenheid en groei.

Ik wens je een heel gelukkig kerstfeest en een prachtig nieuw jaar!

José Karsenberg

José Karsenberg

Paardencoach | Reiki 2e graad | HR Adviseur

Naast haar activiteiten als coach werkt ze als HR adviseur bij een internationale organisatie.

Haar passie is het ondersteunen van mensen, die het aandurven hun verlangens, wensen, doelen en talenten te onderzoeken.