De grootste en meest life changing beslissingen heb ik veelal intuïtief genomen. Ik voelde dat ik het kon doen, dat ik het te doen had of dat ik ergens in of uit moest stappen. Meestal had ik niet de beste argumenten, en dat maakte me ook niet uit. Ik voelde het zo sterk dat ik het gewoon wíst. Intuïtief weten…

Argumenten versus signalen
De keuzes die ik maakte waren niet meteen voor de hand liggend. Mensen die mij kennen weten dat die beslissingen ook niet altijd leidden tot geluk en eeuwigdurende zaligheid. Toch heb ik van geen van deze beslissingen spijt. Alle wendingen in mijn leven hebben me iets geleerd en wat moois gebracht. Iedere afslag die ik nam leidde me ergens heen waardoor ik nu ben wie en waar ik ben. En dáár ben ik gelukkig mee. Ik heb niet altijd goed geluisterd naar mijn intuïtief weten. Soms won mijn hoofd het; had ik allerlei argumenten waarom ik iets echt wel of niet moest doen, terwijl ik de signalen in mijn lijf negeerde.

Nu ik 50 ben weet ik dat ik, iedere keer wanneer dat gebeurde, uiteindelijk zei: verdikkie; ik wist het al lang, waarom heb ik niet beter naar m’n gevoel geluisterd…? Ik leer dan ook steeds beter herkennen wat mijn lijf me vertelt in bepaalde situaties. Het is inmiddels een bepalende factor bij het maken van een keuze.

Herken jij dat ook?

  • De waarde van een opmerking wanneer je er kippenvel bij krijgt?
  • De zwaarte in je lijf wanneer je een onveilige setting betreedt?
  • Het energieke gevoel en weten dat je ergens opgetogen over gaat zijn nog voordat je het complete plaatje ziet?
  • Intuïtief weten dat de richting die je kiest je iets brengen gaat omdat het zo sterk aan je trekt, zonder dat je precies weet waarom?

Neuro Linguïstisch Programmeren
Het komt geregeld voor dat ik op het moment dat ik een keuze maak, verstandelijk niet weet waarom het de beste is. Vanuit de NLP-gedachte ga ik er wel vanuit dat iedere keuze de beste is die ik op dat specifieke moment kan maken. Vaak blijkt pas achteraf waaróm die keuze een goeie/leerzame/belangrijke of fijne was. Mijn gevoel wist het weer eerder dan mijn ratio. Mijn lijf wist het eerder dan mijn hoofd. Zo nam ik onlangs in de opleiding die ik volg (Trainer Coach Training NLP) op het allerlaatste moment nog de beslissing om eerst het trainerstraject te volgen, i.p.v. het coachtraject. Ik weet op dit moment nog niet waarom ik die beslissing nam; ik vertrouw erop dat het om een bepaalde reden de beste beslissing was.

Habbiewabbie?
Een van mijn meest dierbare vriendschappen ontstond op een heel bijzondere manier. Zij en ik, twee vrouwen die elkaar vaag kenden en eenzelfde verdrietige levensveranderende gebeurtenis mee zouden maken. Ik had het al meegemaakt, zij stond aan de vooravond ervan. We voelden dat beiden aan. We kwamen elkaar ineens heel vaak tegen, ik droomde een verdrietige droom over haar en zij was zich in die periode erg bewust van mijn aanwezigheid. We voelden wel en wisten niet. Dit deelden we later, toen het onvermijdelijke gebeurd was en we elkaar steunden.

Wat was hier gaande? Zeg t maar; habbiewabbie? Toeval? Ik heb lang de neiging gehad het daaronder weg te zetten. Inmiddels weet ik wel beter. Veel vaker overkwamen me dit soort toevalligheden. Het is een fijn besef; al deze mooie signalen zijn er voor mij (en voor jou en ieder ander die er open voor staat). Ik ben er dankbaar voor en word ook steeds nieuwsgieriger naar wat er nog meer allemaal te ontdekken valt. Het is boeiend om te oefenen met dit alles, om mezelf door intuïtie te laten leiden.

Synchroniciteit
Voor mij betekent dat dat ik bij het maken van een keuze of voordat ik reageer op een vraag, eerst in mijn lijf ga voelen. Nog voordat mijn hoofd er iets van wil maken, wat zegt mijn lijf? Het betekent dat ik alert ben op synchroniciteit; wat wil me dit vertellen? Het betekent in het hier en nu zijn; daar waar het gebeurt. En weet je wat ik zo mooi vind? Als je het eenmaal ziet kun je het niet meer niet zien. Je kunt dan niet meer anders dan intuïtief leiding geven aan jezelf.

Francy Wilthuis

Francy Wilthuis

Schoolleider | NLP coach | NLP trainer

Ik maak het als schoolleider regelmatig mee dat mensen vastlopen, omdat ze in de loop van hun leven te ver van zichzelf verwijderd zijn geraakt.

Ben jij ook iemand die weer Wil-Thuiskomen bij zichzelf?  Wil jij ook liefdevolle en autonome keuzes maken en het leven leiden dat past bij wie je bent in jouw diepste kern? Tijdens een kennismakingsgesprek kunnen we samen uitzoeken wat ik voor jou kan betekenen.