Ik lees er de laatste tijd regelmatig over, over introvert zijn. Vroeger noemde je dat gewoon verlegen. Ik was als kind heel verlegen. Ik zei of vroeg nooit iets in de klas en werd rood als mensen me iets vroegen. Ik heb later van familie en vriendinnen gehoord dat zij wel eens werden gevraagd ‘of dat meisje ook kon praten?’. Ja, praten kon ik wel, maar dat deed ik bij voorkeur thuis en in een vertrouwde omgeving. Over mijn verlegenheid ben ik grotendeels heen gegroeid, maar in de basis ben ik nog steeds een introvert. Extravert of introvert, het een is niet beter dan het ander. Het is de kunst om jezelf in de karakterisering te herkennen en dit vervolgens ten volle te benutten. En daar heb ik mijn weg in gevonden.

Introvert of extravert?

De termen ‘introvert’ en ‘extravert’ zijn bedacht door Carl Gustav Jung. Een simpele manier om erachter te komen of je extravert of introvert bent is door te bedenken wat je het liefst doet om bij te komen van een stressvolle werkweek. Ga je de stad in met een grote groep vrienden of blijf je lekker lang plakken bij de VriMiBo? Dan ben je waarschijnlijk extravert. Kruip je liever met een boek op de bank of voor Netflix of is het tijd voor een goed gesprek met je partner of beste vriendin? Dan ben je een introvert. Oftewel, waar krijg je energie van en ben je het meest op je gemak?

Rijke innerlijke belevingswereld
In onze westerse maatschappij hebben extraverte mensen vaak een streepje voor omdat ze eerder gezien en gehoord worden. Introverte mensen blijven liever op de achtergrond. Toch zijn veel podiumkunstenaars introvert. Misschien is dat te verklaren vanuit de rijke innerlijke belevingswereld die veel introverten hebben. Dat herken ik ook van mezelf. Ik was vroeger het liefst op mijn kamer om lekker te dromen, muziek te luisteren, te zingen, dansen en lezen. Maar ik pakte wel de telefoon om die jongen te bellen waar ik verliefd op was en zong in bandjes. Iets waarvan mijn vriendinnen dan zeiden dat ze dat nooit zouden durven. Ik herinner me ook nog de spreekbeurten. Waar klasgenoten die normaal het hoogste woord hadden stotterend en met rode vlekken in de nek voor de klas stonden kon ik een uitstekende spreekbeurt houden. Leraren waren altijd weer verbaasd.

Mijn gang gaan
Later ben ik in mijn werkende leven wel eens omschreven als ‘de stille kracht’. Na de bevalling van mijn zoon las ik in de status die aan mijn ziekenhuisbed hing: ‘mevrouw gaat rustig haar eigen gang’. Ik zoek dingen dus graag zelf uit. En ik vind het fijn om regelmatig even alleen te zijn. Sterker nog, dat heb ik nodig. Dat lukt gelukkig ook met een gezin. Ik was en ben nog steeds niet dol op feestjes en grote gezelschappen. En netwerken doe ik liever 1-op-1 dan in netwerkgroepjes. Laat mij maar lekker ongemerkt mijn gang gaan en er mijn eigen ervaring of verhaal van maken. En laat dat nou heel goed passen bij mijn werk als content-writer/tekstschrijver. In het schrijven kan ik mijn creativiteit kwijt. Ik vind het heerlijk om in mijn eigen bubbel lekker met taal te spelen en aan teksten te sleutelen. Pas als ik tevreden ben en het helemaal mijn product is presenteer ik het aan de buitenwereld. Waarbij ik de tekst naar voren schuif en niet mezelf. Stiekem zit ik er natuurlijk wel in. Maar nog steeds veilig van achter mijn laptop. En wat betreft dat stille meisje? Die heeft volgens haar omgeving een behoorlijk scherpe tong gekregen. Maar die gebruik ik alleen naar eigen goeddunken.

Mariska van der Meer

Mariska van der Meer

Content writer | Modestylist

Mariska werkte 20 jaar in de communicatie en kwam er gaandeweg achter dat schrijven zeg maar echt haar ding is. Ze werkt nu als freelance content writer.

Daarnaast heeft Mariska een passie voor fashion en styling.  Dat heeft zich vertaald in haar werkzaamheden als modestylist voor Zalon by Zalando