Een prachtige theatervoorstelling van een Belgische choreograaf, waarin ze de tijd en wat tijd met ons doet heel mooi verbeeldde.

Verloren tijd, bestaat dat?
kun je zeggen dat tijd die tussen je vingers is door geglipt ook verloren is? In een massagesessie had ik vorige week een vrouw van midden 50 op mijn tafel. Zij beschreef haar gevoel van vastlopen in haar leven, ze verwoordde een gevoel van verloren zijn, verloren in de tijd. Ze heeft al vanaf haar jeugd het gevoel dat ze er niet toe doet, dat ze niet wordt gezien en de moeite niet waard is. In de massage zijn we in haar lichaam op zoek gegaan naar dat gevoel en kon ze het in haar bil en bovenbeen echt ervaren. Ze ging in haar gevoel terug naar het jonge meisje van ongeveer 3, 4 jaar en heeft het gevoel van verloren zijn daarin ook helemaal ervaren in haar lijf.

Het jonge kind
Er kwam veel verdriet naar boven, maar ze ontdekte ook een kracht in zichzelf, een kracht waarmee ze verder kan in haar leven. Ze heeft in haar lijf ervaren dat ze er mag zijn en dat ze de moeite waard is. Door terug te gaan in de tijd, in haar tijd, heeft ze weer contact kunnen maken met het jonge meisje in zichzelf en heeft ze een stukje van zichzelf teruggevonden en weer een plek kunnen geven.

Tijd is een relatief begrip
Tijd is waardevol, rekbaar en “verloren” tijd wordt opnieuw toegankelijk door er op je eigen manier weer contact mee te maken. Contact in je lichaam, in je bewustzijn en in datgene wat je je niet meer bewust was.

Mijn waardevolle tijd
Ik heb zelf ervaren in de afgelopen jaren dat de tijd inderdaad door mijn vingers is geglipt.
maar is dat dan ook verloren tijd? Nee, voor mij niet, ik heb er veel van geleerd. Mijn man verloren, de boerderij, onze droom verkocht, een nieuw huis gevonden en ik ben daarin op zoek geweest naar mijn nieuwe plekje. En het mooie is dat ik dat plekje ook gevonden heb en ik voel me er thuis, al heeft dat wel even “tijd” en energie gekost..
Ik ervaar deze tijd niet als weg, ik kan de tijd weliswaar niet terughalen, maar het heeft me veel over mezelf geleerd. Veel wat onbewust was uit mijn eigen geschiedenis ben ik me weer bewust geworden en snap ik nu beter.

Hoe is dit voor jou?
Wil je ook in je lichaam ervaren wat de tijd met je heeft gedaan?
In je lichaam terugkijken op je leven en wat daarin te ervaren is, wat je lichaam je te vertellen heeft?

Martha van Haagen

Martha van Haagen

Integraal masseur | Klinisch pedagoge | Reiki 2e

Martha heeft een praktijk als integraal, holistisch masseur. 

Integrale massage is een combinatie van westerse- en oosterse massagetechnieken. Lichaam en geest worden hierdoor (weer) in balans gebracht.