“Jouw verlies is toch veel erger dan het mijne”
Vorig jaar verloor ik mijn man na een 2-jarig ziekbed, een vriendin verloor haar man een week eerder door een hartstilstand.

Wat is moeilijker?
We hebben het er wel over gehad, wat is nu moeilijker, geen afscheid kunnen nemen door de onverbiddelijkheid van een snelle dood of het langzame afscheid waarin je een steeds zwaardere zorgtaak op je moet nemen. We kwamen er niet uit.
Het is niet te vergelijken en tijdens de opleiding die ik volg, lichaamsgerichte begeleiding bij rouw, komt dat heel duidelijk naar voren. Verlies is verlies, en we maken allemaal in ons leven vele vormen van verlies mee, het ene verlies groter dan het andere en soms kun je je door een klein verlies veel meer overspoelt voelen dan door een groot verlies. Waarschijnlijk omdat het raakt aan een ouder/ander verlies.

Ieder verlies is anders
Verlies is voor iedereen anders en het heeft geen zin dit af te wegen tegen het verlies van iemand anders. Het gaat om jou en hoe jij het ervaart en beleeft.
Jouw verlies raakt jou en is niet te vergelijken met het verlies van een ander en hoe zij dat ervaart.

Rouw als vingerafdruk
Wat heeft het voor nut om daar een concurrentiestrijd van te maken?
Mijn rouw is net als een vingerafdruk, uniek, niet te vergelijken met jouw rouw, we hebben ons eigen individuele verhaal en elk verhaal heeft zijn eigen bestaansrecht. Het is voor mij een opluchting om mijn verlies en verdriet weer te voelen en het niet meer af te meten aan het verlies van een ander en het daarmee te minimaliseren.
Weer ervaren wat al tijdens de laatste jaren van ziek zijn en afscheid aan verdriet en pijn is opgeslagen in mijn lichaam en wat er mag zijn, wat raakt aan verlies van langer geleden en ervaren wat daarin voor mij troostend is:

Nabijheid
Aandacht, in stilte
Bij me
In mijn gedachten
Jij in de jouwe
Helpende hand die naar mij uitsteekt
Even niets hoeven
In een warme omhelzing
Door er alleen maar te zijn

Martha van Haagen

Martha van Haagen

Integraal masseur | Klinisch pedagoge | Reiki 2e

Martha heeft een praktijk als integraal, holistisch masseur. 

Integrale massage is een combinatie van westerse- en oosterse massagetechnieken. Lichaam en geest worden hierdoor (weer) in balans gebracht.