Heb jij wel eens tocht op de nek gehad? Vreselijk zeer kan het doen. Je wordt er mee wakker. Je kunt je nek niet meer bewegen. En als je het toch probeert, verschiet je van de pijn. Net als je je zorgen wilt gaan maken, omdat het toch al twee dagen pijn doet, verdwijnt de nekpijn evenzo als hij gekomen is.

Onze weerstand
Een prachtig voorbeeld van hoe de elementen z’n uitwerking hebben op de nek. Soms is onze weerstand om de een of andere reden niet zo goed. Dit hoeft helemaal niets ernstigs te zijn. Als je gezweet hebt en de poriën staan open, dan ben je kwetsbaarder voor dingen van buitenaf. Bijvoorbeeld na het sporten bezweet op de fiets stappen en de koude wind vol op de nek en rug vangen. Misschien was je gaan slapen met het raam open. En omdat je het warm had, de dekens afgeslagen. De koude wind viel op je nek en het resultaat is pijn.

Hoe werkt dit nu?
Ben je in goede conditie en is je weerstand helemaal puik in orde, dan heb je geen last van externe factoren. Maar… is je nek een zwakke plek en is je weerstand minder, dan kan je wel degelijk klachten oplopen van koud, nat of winderig weer. Wees alert op de signalen van je lijf.Het kan maar zo, dat je ineens opmerkt dat het raam of de deur openstaat omdat het ergens tocht? Je lichaam is een prachtig systeem. Externe factoren worden gevoeld. Dit zijn waarschuwingen, waar je wat mee kunt! Je kunt anders gaan zitten, of het raam dicht doen. Je kunt een sjaal omdoen zodat je de tocht niet meer voelt.

Cuppen
Kortom je kunt je beschermen. Mooi toch? In de praktijk kan gekozen worden voor bijvoorbeeld verwarmende kruiden en cuppen. Cups zijn glazen bollen die vacuüm op de huid worden geplaatst. Het doel is openen van de poriën zodat externe factoren eruit kunnen en de eigen circulatie zich kan herstellen. Veel gemberthee drinken kan zweten veroorzaken wat in dit geval een goed idee is. Door het zweten raak je wind of de kou kwijt.

Let op je houding
Soms is een verkeerde houding aanleiding tot klachten. Zeker de beeldschermwerkers onder ons hebben daar vaak mee te maken. Je werkt gefocust en geconcentreerd staar je naar de computer, voordat je het weet zit je nek vast. Wanneer je je hoofd laat hangen voelt je nek strak en als je naar huis rijdt merk je dat je last hebt om in de autospiegels te kijken. Voorkomen is beter dan genezen. Luister naar de signalen van je lichaam. Er zijn superleuke apps die je om het uur een signaal en een oefening geven en zodoende zorgen dat je niet te gespannen zit. Zoals bijvoorbeeld: 1 minute desk workout.

Stoelmassage
Een aantal bedrijven bezoek ik om stoelmassage te verzorgen. Hartstikke leuk. Personeel is altijd blij om je te zien. Natuurlijk is de insteek ontspanning en preventief klachten voorkomen. Maar zijn er wel klachten dan kijken we naar goede oefeningen of kleine veranderingen die beterschap brengen. Stoelmassage wordt als cadeau en waardering ervaren en houdt de medewerker gezonder en lichaam bewuster op de werkvloer. Wat ten alle tijden de productiviteit en werksfeer ten goede komt. Het is mooi om te zien hoe bewustwording kan leiden tot het maken van andere meer gezondere keuzes.

Karakter, gedrag of emoties
In de praktijk maak ik ook mee dat karakter, gedrag of emoties een veroorzaker zijn van nekklachten. Iemand die voortdurend onder druk staat, hoog, veel of lang moet presteren en perfectionistisch is van aard, staat onder druk. Dit resulteert in een verhoogde spierspanning. Dit is natuurlijk veel moeilijker aan te pakken. Gedrag veranderen of karakter, wat is daarvoor nodig? In het laatste geval is massage, acupunctuur en zelfs kruiden zeer ondersteunend. Maar is het zeker ook belangrijk dat er in het dagelijks leven andere keuzes gemaakt worden. Hiervoor is inzicht nodig. Samen kijken naar de oorzaak en hoe dit anders aan te pakken. Maar bovenal discipline om van niet-eigen gedrag naar meer gezondere gewoontes te gaan.

Wat je zelf kunt doen is meer ontspanning zoeken. Meer balans. Vaak helpt Tai Chi, Qi Gong, Yoga en Mindfulness goed in dit proces. Is karakter of emotie een veroorzaker van jouw nekpijn is het goed om jezelf dit te gunnen. Zo voorkom je dat nekklachten terugkomen.

Merel Somer

Merel Somer

Acupuncturiste | Tuina massagetherapeute

De expertise van Merel is de Chinese Geneeswijze

Inspirerende leraren maakte dat Merel vanaf 2006 geraakt werd door Chinese Geneeswijze en Tuina-massage in het bijzonder. Er wordt binnen deze geneeswijze ook gekeken naar de mens als totaal in relatie tot zijn omgeving. Deze holistische kijk samen met de natuurlijke behandelvormen maakt Chinese geneeswijze uniek.