Verdieping
Komend weekend staat er weer een trainingsweekend op het programma, nog meer verdieping zoeken in het masseren van mensen die zoekende zijn naar balans en die aan zichzelf willen werken, maar ook verdieping zoeken in mijzelf. We gaan dit weekend met het 3e chakra aan het werk.
Het derde Chakra, ook wel het navel Chakra of zonnevlecht Chakra (Solaris Plexus) genoemd.

Wiel van energie
Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’. Blijheid, energie, zelfwaardering en controle over jezelf staat centraal. De kracht om te bereiken wat je wilt.

Aandacht voor ons gevoel
Het is een chakra dat ook staat voor levenskracht en het in je levenskracht belemmert worden.
Het raakt ook aan je Ki punt, die plek in je onderbuik die zich roert als het even niet lekker gaat of die je juist sterk voelt als je heel lekker in je vel zit. Die plek waar je het over hebt als je zegt: “ik heb een onderbuik gevoel”. Die plek die bij velen van ons is ondergesneeuwd in de loop der jaren, die weinig of geen aandacht meer krijgt, maar die zo’n wezenlijk onderdeel is van ons zijn.

Ki training
Een aantal jaren geleden heb ik een Ki training gedaan.
Het is heel bijzonder wat er in je lichaam en je geest gebeurt als je dat Ki punt weet te mobiliseren.
We deden eerst een aantal aardingsoefeningen en onder andere oefeningen met het buigen van de arm. Daarna had ik een hele aparte ervaring. Ik stond tussen 2 mannen in en de bedoeling was dat zij mij aan mijn armen zouden optillen. Ik mocht mijn aandacht brengen naar mijn Ki punt in mijn onderbuik en het bijzondere was dat de heren mij niet konden optillen middels mijn armen, die in 90 graden waren gebogen. Op het moment dat mijn aandacht terugschoot naar mijn hoofd konden zij mij moeiteloos optillen.

Ego, wil en macht
Deze oefening staat nog op mijn netvlies gebrand als voorbeeld hoe belangrijk het is om vanuit je lichaam te blijven voelen wat bij je past en wat goed is voor je, je buikgevoel. Dit lijkt tegenstrijdig, het 3e chakra gaat over onder andere over ego, wil en macht, dus bij uitstek processen die zich in je hoofd afspelen maar het is ook de plek waar je Ki punt zit, dus je innerlijke weten!
Je ego, je ‘ik’, onderdeel laten zijn van je levenskracht, wat een potentie!

Heel benieuwd wat ik dit weekend in de massages tegen ga komen. Nu al zin in!

 

Martha van Haagen

Martha van Haagen

Integraal masseur | Klinisch pedagoge | Reiki 2e

Martha heeft een praktijk als integraal, holistisch masseur.

Integrale massage is een combinatie van westerse- en oosterse massagetechnieken. Lichaam en geest worden hierdoor (weer) in balans gebracht.