Reizigersadvies

Ontvouw de bergen
rol de dalen uit.
Zet een stap,
nog een.

Pak de randen
van het heelal,
spring.

Eric van Os

Met man op reis, in ons mini campertje. Beetje rondrijden. Stoppen en slapen waar het leuk is. En als het niet bevalt, de volgende dag gewoon weer verder. Koffie, thee, wijn. Beetje wandelen. Beetje kijken. Genieten van de zon, de taal, de mensen… Het leven kan beslist veel slechter.

“Waat, gaan jullie toch naar het buitenland? Zou je dat nou wel doen, met die corona en zo? Blijf toch lekker thuis.” Maar ik had dus wel genoeg van thuis, want daar was ik al zo veel geweest de laatste tijd. Ik wil graag weer dingen zien die ik nog niet eerder heb gezien, een taal horen die ik niet begrijp, een supermarkt bezoeken met dingen die ik niet ken, daar hou ik van.

Het gevoel om op ontdekkingstocht te zijn, zo mooi omschreven in het gedicht van Eric van Os. Hij geeft een prima advies over de reis die het leven is. Wat is er achter de bergen? Ik blijf er nieuwsgierig naar. Ik wil het zien, ontdekken. In het dagelijks leven zeker, en op reis wordt het nog eens extra tastbaar.

Even weg maakt dat ik weer opmerkzamer word, scherper. Ik krijg zin nieuwe dingen aan te pakken. Afstand, om meer overzicht te krijgen. Ook prettig dat ik daarna weer zoveel fijner thuis ben. Ah, dat uitzicht vind je nergens anders. En wat een fijne kamer hebben we toch en niks is weer lekkerder dan in je eigen bed te slapen, tussen fris gewassen lakens. Tot het weer begint te kriebelen.

Hanneke Nijland

Hanneke Nijland

Ondernemerscoach | Organisatrice Rode Maanfestival

Hanneke heeft een coachingpraktijk voor iedereen die worstelt met levensvragen en in rondjes blijft draaien.

Daarnaast is ze mede-organisatrice van het Rode Maanfestival, een festival voor vrouwen die van (spirituele) verdieping én van een feestje houden.