Laatst zat ik met mijn twee jongste puberdochters op de bank om samen een film te kijken. Ik dacht dat ‘The Horse Whisperer’ wel heel leuk zou zijn als zondagmiddagfilm. De film dateert uit 1998 en dat heb ik geweten. We waren nog geen 5 minuten aan het kijken waarop ze zuchtend opmerkten; ‘Gaat er nog iets gebeuren? en ‘Is dit het?’ 15 minuten later zaten ze op hun iPad en telefoon te gluren naar perfecte levens op Insta en naar de op elkaar lijkende fitgirls en -boys op Snap. Half uur later zat ik alleen op de bank.

Poef…weg waren ze
Ik probeerde ze nog te lokken met chips en chocolade. Het antwoord van mijn ondertussen druk appende oudste was; ‘Hoe saai! Beetje kijken naar een meisje en een paard? 1,2,3 ik denk ‘t nie’. Al YouTubend had de jongste nog wel wat troostende woorden voor mij; ‘wel een goed gemaakte film hoor mam, voor die tijd dan’. Lekker dan.

Pure verveling
Only the lonely ben ik de film gaan afkijken. Weemoedig mijmerend over ‘vroeger’. Dat mijn ouders na een lange werkweek de zondag uitkozen als rustdag. Niet dat ze dat met zoveel woorden zeiden, maar ergens voelden ze onbewust dat ze tijd nodig hadden om uit te rusten en op te laden. Toen bestonden er nog druilerige, saaie zondagmiddagen met he-le-maal niets te doen. Dat wij kinderen, uit pure verveling, dan maar op onze kamers hutten bouwden met dekens, kussens, emmers en droogrekken. Prachtige bouwwerken waren het (vonden we) die we, voordat we naar bed gingen, weer moesten ontmantelen en opruimen -met de echo van mijn moeder- ‘én terug op de plek waar het hoort’.

Aandacht voor elkaar
De enige activiteit die mijn ouders op zo’n dag voor ons in petto hadden was om te gaan wandelen in het bos. Nou, daar hadden we lekker veel zin in. In de regen een boswandeling maken. Maar we kwamen altijd opgetogen weer thuis inclusief natte voeten van het slootje springen. Het gaat me te ver om te beweren dat het toen beter was. Toch staat het als een paal boven water dat de aandacht voor elkaar destijds niet werd beïnvloed door de huidige afleidingen en verleidingen.

Weloverwogen keuzes in een snel veranderende wereld
Het goede nieuws is dat de behoefte groeit om zo af en toe even ‘stil te staan’ in plaats van 24/7 ‘aan te staan’. We zijn meer en meer op zoek naar rust en helderheid in ons leven. Zeker in deze tijd waar het leven ons deze rust nauwelijks gunt. We krijgen ongevraagd een overload aan informatie waar we niet op zitten te wachten. Hoe kunnen we in onze huidige, snel veranderende wereld blijven meebewegen als ons hoofd alle kanten opgaat? De tsunami aan data kunnen we niet eens verwerken. Hoe kunnen we dan weloverwogen keuzes maken? Onze bedrading is gemaakt om geconnect te zijn met onszelf, met elkaar en niet met het internet.

Potjes pesten
Op vakantie gingen we iedere avond kaarten. Alle digitale apparaten bleven onaangeroerd op de kamers. We deden met veel plezier het kaartspelletje pesten. Waarbij onze jongste in het heetst van de strijd, haar broer regelmatig de kaarten tegen zijn hoofd gooide omdat nét voordat zij ‘uit kon’, hij juichend met de winst ervandoor ging. Mijn gefrustreerde blik naar mijn oudste zoon omdat hij een ‘8 wacht’ opgooide waardoor ik kon fluiten naar mijn overwinning. Om daarna weer samen in lachen uit te barstten. En echt, iedereen keek er naar uit om s’avonds weer te gaan kaarten. Allemaal verkozen we easy het potje pesten boven de smartphones.

Andere verbindingen
Saaie zondagmiddagen, ze bestaan niet meer. Ik hoef ze ook niet terug. Maar een beetje meer contact met elkaar zou nog niet zo gek zijn. Gewoon, als aanvulling op dit flitsende, digitale tijdperk. Ga bijvoorbeeld weer eens samen een potje kaarten, ouderwets mens-erger-je-nietten of old-skool trivianten. Een uurtje per week ‘gamen’ zonder WiFi maar met een andere verbinding. Want sommige verbindingen zijn van alle tijden en nog steeds de moeite waard.

 

Birgit Weustink

Birgit Weustink

Mindfulnesstrainer | Oprichter Dochters van Twente |

Birgit is mindfulnesstrainer (cat 1) en leidt MBSR groepstrainingen.

Daarnaast ontwikkelt ze binnen Dochters van Twente vitaliteitsprogramma’s voor mensen, teams en organisaties.