“Niet wat je meemaakt brengt je van de wijs, maar hoe je ermee omgaat”.

Tijdens een wandeling met een vriendin, geniet ik van de natuur, de zon, het heerlijke briesje, de kleuren en de vrijheid die ik voel. Als ik langs het water loop trekt een prachtige blauwe libelle (dragon fly) mijn aandacht. Ze vliegt een stukje met me mee en ik ben onder de indruk van dit mooie beestje. Ik wijs mijn vriendin op de libelle, maar dan is ze verdwenen. Alsof ze alleen voor mij bedoeld was. Ik weet dat de libelle een symbolische betekenis heeft en bij thuiskomst ga ik op zoek naar de precieze betekenis.

Transformatie en aanpassingsvermogen
De blauwe libelle of blue dragon fly, draagt ​​de wijsheid van transformatie en aanpassingsvermogen in het leven. Ze vraagt je om meer lichtheid en vreugde in je leven te brengen. Bij de Indianen op het Amerikaanse continent geldt de blauwe libelle als totem. En staat ze voor transformatie en de gave om je aan omstandigheden te kunnen aanpassen. Als de libelle in je leven verschijnt, wordt van je gevraagd om na te denken over illusies en slechte gewoonten en om speelser in het leven te staan. De libelle staat voor de diepere betekenis van het leven, dat wat onder de oppervlakte te vinden is.

Wauw, wat een prachtige boodschap brengt deze blauwe libelle! Herken jij je hier ook in? Zijn we allemaal niet op zoek naar de diepere betekenis van het leven en naar onszelf…

Speels in het leven staan
Het is best lastig om je aan te passen aan omstandigheden en situaties die je overkomen. Het voelt soms alsof we tegen de stroom in zwemmen en met moeite ons hoofd boven water kunnen houden. Maar het is mogelijk om je aan te passen aan de omstandigheden, al is het een proces met vallen en opstaan. Wat er voor nodig is, het durven loslaten en accepteren wat er gaande is. Loslaten is een principe dat raakt aan acceptatie. Loslaten doe je met je hele lichaam. Je kiest ervoor om de last niet te tillen. Je geeft jezelf ademruimte. Acceptatie leert je de weerstand te verminderen tegen wat je doormaakt.

Het speels in het leven staan, is bij ACT (Acceptance and Commitment Therapy) ook een belangrijk aspect. Doordat je deze vaardigheid ontwikkelt, kun je beter omgaan met de omstandigheden in je leven. Je leert om mee te bewegen met de stroom van het leven. Het leven is één grote levensles, dat nooit klaar zal zijn. Maar door je bewust te zijn van dit proces en vooral jouw reactie op omstandigheden heb je al de belangrijkste stap genomen.

Neem jezelf niet te serieus!
Ik heb inmiddels geleerd om te lachen om mijn ‘fouten’, mijn gedachten en situaties waar ik vanuit overtuigingen op reageer. Wat vaak nog gebeurt, is dat we onszelf ‘straffen’ of onszelf niet goed genoeg vinden. Dit oordelen over onszelf, zorgt voor een negatieve spiraal. Gelukkig zijn we niet onze gedachten, maar we hebben gedachten. Lach om je eigenaardigheden, je gedachten en besef dat je dat niet bent. Wees lief voor jezelf!

Het is belangrijk dat we soms stilstaan, in contact komen met onze gevoelens en verwerken wat ons bezig houdt. Dat er nieuwe inzichten ontstaan en we voelen welke richting we verder gaan. Persoonlijke ontwikkeling is een voortdurend proces. De metamorfose die de libelle doorleeft van larve naar insect, kan de libelle maar één keer in haar leven doormaken. Als mens hebben we de kans om dit vaker te doen. Lucky us! De libelle heeft maar een korte levenscyclus, waardoor ze je leert om in het NU te leven en om van elke seconde te genieten.

Marieke Koehorst-Busscher

Marieke Koehorst-Busscher

Hooggevoeligheidscoach | Pedagogisch hulpverlener | ACT therapeut

Marieke werkt al vele jaren met plezier in de kinderopvang. Ze is opgeleid als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en is gespecialiseerd in de ontwikkeling en het gedrag van kinderen.

Om te blijven ontwikkelen in persoonlijkheid en om haar intuitieve kwaliteiten te verstevigen is ze gecertificeerd Hooggevoeligheidscoach en is heeft ze de Intensieve Training Mediumschap gevolgd en afgerond.