Artsen, wetenschappers en bestuurders van gezondheidsorganisaties schrijven dat er nu nóg meer aandacht moet komen voor het belang van een gezonde leefstijl in coronatijd. In het rijtje van ‘gezonde leefstijl’ zien we o.a. gezonde voeding, voldoende beweging, genoeg slaap, ontspanning én alcohol matigen. Je leest vaak dat thee gezond is en de laatste tijd komen er regelmatig berichten dat thee ook invloed zou kunnen hebben op het SARS-CoV-2. Er is al aardig wat onderzoek gedaan wat betreft thee en virussen in het algemeen en het eerste SARS-virus in 2002.

Om niet met het complete scheikundige en wetenschappelijke verhaal te komen, hierbij een beknopte uitleg over virussen en thee.

Wat is een virus?
Een virus is genetisch materiaal (RNA of DNA) met een omhulsel van eiwit. Het is eigenlijk niet iets wat echt leeft, het wordt pas actief wanneer het zich in een cel begeeft.

Hoe werkt een virus?
Het virus maakt vijf stappen om zich te vermeerderen;
Het virus hecht zich aan een cel,
Het dringt de cel binnen,
Het laat het genetisch materiaal los en dit wordt gekopieerd,
Het nieuwe genetische materiaal wordt samengevoegd met eiwitten en vormen nieuwe virusdeeltjes en deze nieuwe virusdeeltjes gaan de cel uit.

Thee en virussen
Belangrijk om te weten dat zowel groene als zwarte thee rijk zijn aan antioxidanten en natuurlijke polyfenolen. Deze polyfenolen zijn ontstekingsremmend en doden bacteriën. Hoewel thee nooit een vervanging kan zijn voor groente en fruit, zijn er onderzoeken die stellen dat de anti-oxiderende werking van de polyfenolen acht tot tien keer sterker is. Één onderzoek laat zien dat de polyfenolen zich aan het eiwit van dit virus lijken te binden waardoor deze zich niet meer aan de celoppervlakten kan hechten en de cel niet meer kan binnendringen. Een ander onderzoek laat zien dat deze stofjes de vermeerdering van het SARS virus afremmen.Het is daarmee niet gezegd dat hetzelfde effect bereikt kan worden bij het huidige SARS-CoV-2 virus maar de virussen zouden voor een groot deel gelijk zijn. Het zou de moeite waard zijn dit verder te onderzoeken en hopelijk gaat dit ook gebeuren. Ik zou zeggen (niet bedoeld als medisch advies): heb je nog een lekkere groene of zwarte thee in de kast staan, dan is dit het moment hiervan te genieten.

Bron: US National Library of Medicine

Leonie Oude Nijhuis

Leonie Oude Nijhuis

Theesommelier | Huidtherapeut

Leoni heeft haar hart verpand aan thee.

Het is precies de reden waarom ze de tweejarige opleiding tot theesommelier heeft gevolgd en afgerond. Voor haar is thee een manier van ademen, een levensfilosofie, een verovering van smaak en gevoeligheid.