Met een theeceremonie vieren we het leven. We vieren het unieke samenzijn in dit hier en nu. Een theeceremonie verbindt, zoals een wandeling in het bos of samen dansen dat ook kunnen doen. Je hebt wat thee nodig, heet water, een theepotje en een kopje en je zet al je zintuigen op scherp zodat je met volledige overgave kunt genieten. Het is dan (in feite) een vorm van meditatie. Vergeet je haast en zorgen en denk niet meer aan het hiervoor en hierna. Theeceremonies worden over de hele wereld gehouden, in de meest verschillende culturen met elk zijn eigen rituelen en gebruiken. Door de geschiedenis heen hebben heel wat volkeren een volledig ritueel gebouwd rond thee. Veel tradities komen in de moderne tijd onder druk te staan, andere houden dapper stand.

Japanse theeceremonie (Cha Do)
De Japanse theeceremonie bestaat uit strak omlijnde handelingen die allemaal in een bepaalde volgorde moeten plaatsvinden. Volgens strikte regels zet de gastheer of -vrouw de thee en biedt die formeel aan de gasten aan. Het drinken van thee wordt in feite verheven tot een kunstvorm. De ceremonie duurt lang en is een grote respectbetuiging voor de thee, de theemeester, de gasten, de harmonie en de rust.

Chinese theeceremonie (Gong Fu Cha)
Bij de Gong Fu Cha is de thee belangrijker dan de presentatie. De essentie is dat de smaak en het aroma van de thee optimaal naar voren komt en de ziel rust en tevredenheid krijgt bij het maken en drinken van de thee. Chinezen geloven dat de ceremonie bijdraagt aan een lang en gelukkig leven. Het gezellige samenzijn en genieten van de thee staan ver van de strakke Japanse ceremonie. Soms wordt er een meditatieve draai aan gegeven. Zeker wanneer er van een buitengewone thee wordt gedronken.

Tibetaanse thee
Het aanbieden van een kop thee in Tibet is nog steeds een manier om gasten te begroeten en te verwelkomen. Verwacht hier alleen geen klassieke theesmaak want Tibetaanse thee smaakt naar boter en zout en is héél wrang. De Tibetanen maken thee van stukken samengeperste groene theetegels die een uur worden gekookt. Vervolgens voegt men bij de thee Himalayazout en een klont yakboter (een Yak is een Tibetaanse koe) toe. Het geheel wordt geroerd tot de boter helemaal is opgenomen. Daarna wordt alles in een theepot gegoten, die een soort oven wordt gezet, zodat de thee warm blijft.

Engelse afternoon tea en high tea
Engeland is wereldberoemd geworden met thee omdat het land in zijn voormalige kolonies thee verbouwde. En het is nog steeds een theeland. In het Engeland van de 19e eeuw was er een verschil tussen afternoon tea en high tea. Afternoon tea was een lichte maaltijd die tussen 16 en 17 uur werd gegeten om de vervelende uurtjes tussen lunch en diner op te vullen. De high tea was een complete maaltijd voor de werkende klasse van 17 tot 19 uur en werd gegeten aan hoge tafels (high tea). Tegenwoordig wordt er geen onderscheid meer gemaakt.

 Marokkaanse muntthee
Marokko heeft een vrij jonge theecultuur. De thee die in Marokko wordt gedronken is groene (gunpowder) thee waaraan munt wordt toegevoegd. Die traditie is nog steeds actueel en populair. De muntthee wordt in kleine, versierde glazen geserveerd met suiker en bij voorkeur een vers takje munt in elk glas. Bij het inschenken haalt men in één beweging de theepot van laag naar heel hoog in het glas. Het is een techniek waardoor de drank al iets kan afkoelen en die een schuimend effect teweegbrengt.

Unieke theeceremonie
Voor iedereen die een traditionele theeceremonie wil ervaren organiseer ik meerdere keren per jaar een ceremonie. Een unieke ontmoeting waar schoonheid, puurheid, traagheid en bewustzijn centraal staan.

Leonie Oude Nijhuis

Leonie Oude Nijhuis

Theesommelier | Huidtherapeut

Leoni heeft haar hart verpand aan thee.

Het is precies de reden waarom ze de tweejarige opleiding tot theesommelier heeft gevolgd en afgerond. Voor haar is thee een manier van ademen, een levensfilosofie, een verovering van smaak en gevoeligheid.