Met de zomervakantie voor de deur, merk ik in mijn omgeving dat de (vakantie)stress ook begint toe te nemen. Krijg ik alles op tijd af voordat ik een aantal weken ‘offline’ ga? Echter of het voor mensen een ‘sociale media pauze’ is, vraag ik me persoonlijk nog wel af. Maar dit terzijde.

Opladen van onze batterij?
Ik ervaar dat mensen naar hun vakantie toeleven of misschien wel beter gezegd naar een mijlpaal toewerken, het moment waar ze dingen kunnen of mogen afsluiten. Met daaraan voorafgaand een periode van stress van alles wat nog af moet. En bij het bereiken van deze zogenaamde mijlpaal ervaren we een soort opluchting, beloning. Of voelen we misschien onze uitputting? En is onze beloning, tijd om onze batterij weer op te laden?

Vrijstelling
Een omschrijving van vakantie is: “Vakantie is afgeleid van vacatio (Latijns werkwoord vacare) dat staat voor vrij zijn van verplichtingen. Het is een periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt.” Een vrijstelling die ieder van ons anders invult; niets doen, nieuwe plekken bezoeken, tijd voor hobby’s, klussen, etc.. In ieder geval uit onze dagelijkse routine. Tijd voor jezelf en voor de dingen waarvoor je normaal geen tijd hebt of maakt.

Wat is vakantie voor jou?
Tijdens het schrijven van deze blog stelde ik mezelf ook deze vraag. Waar leef, werk ik naartoe? Een periode om zonder schuldgevoel niets te mogen doen, zonder verplichtingen? Wel een heerlijk gevoel! Door jezelf deze vraag te stellen, sta je bewuster stil wat voor jou belangrijk is. Aan welke dingen ga je in je dagelijkse leven voorbij doordat je je teveel laat leiden door de waan van de dag?

Fijne vakantie!
Hoe je je vakantie ook invult, wel of geen plannen om weg te gaan. Doe de dingen die voor jou belangrijk zijn! En nog beter, wacht niet tot de volgende vakantie om wat vaker jouw ‘vakantiegevoel’ te ervaren! Ik wens iedereen een hele fijne vakantie!

Astrid Onijs

Astrid Onijs

Trainer & Coach | Duurzame inzetbaarheid |Mentale vitaliteit

De expertise van Astrid is mentale vitaliteit op de werkvloer.

Ze is ervan overtuigd dat vitaliteit ‘in je hoofd’ begint. Het begint bij jezelf. Bij het zélf bewust maken van gezonde keuzes.