Heerlijk? Of vind jij het ook soms lastig?

Wat betekent het voor jou? Vrouw zijn?
Misschien is het een vraag waar je nooit over hebt nagedacht. Je bent toch mens? Daar draait het toch om?

Ik heb me lang vooral mens gevoeld.
En mijn ‘mannelijke’ kanten, die had ik best goed uitgewerkt, al zeg ik het zelf. Actiegericht, competitief, doenerig. Maar vrouw zijn… ik vond het lastig. Groepen met alleen vrouwen: ook. Ik zag vaak alleen het gekat, het geklets over elkaar, de voorzichtigheid, het geen man en paard noemen, of juist venijnig wel…

Wat maakt jou als mens nou eigenlijk vrouw?
Is het meer dan je lichamelijke kenmerken? Zijn het de stereotypen? De vrouw die zorgt, de man die het geld in het laatje brengt? En ook al is dat anno 2019 achterhaald… als je goed kijkt… hoe stereotype zijn de verhoudingen dan echt? Is dat erg, of past het eigenlijk wel?

Een eerste duik in dat onderzoek was voor mij ongeveer 5 jaar geleden, tijdens een weekend over vrouwen die bij mijn readingopleiding hoorde. Dat weekend kwam ik door, daar was alles mee gezegd. Ik was gewoon bang, waarom kon ik niet goed onder woorden brengen. Het wekte wel mijn nieuwsgierigheid, mijn verwondering. Toen kwam kort daarna het Lorelei Festival, een spiritueel festival alleen voor vrouwen. We gingen met z’n vijven, nu bijna 5 jaar geleden. Ik haakte aan met de gedachte: als het niks is, ben ik in elk geval met een paar leuke mensen en ik kan altijd nog lekker een boekje lezen voor mijn tent. Maar wat een openbaring was het. Ik had een geweldig weekend!

Sisterhood, dat woord hoorde en ervaarde ik toen voor het eerst.
Voor mij is het onvoorwaardelijke verbinding. Het gaat over elkaar zien voor wie we werkelijk zijn, over maskers laten vallen, over echtheid en kwetsbaarheid. Maar ook over kansen geven, gunnen, over helpen en geholpen worden, dragen en gedragen worden.

Al in de auto op de terugweg ontstond het Rode Maanfestival.
Onze eigen versie van Lorelei in Twente, in de weilanden rondom mijn huis, hoe gaaf zou dat wel niet zijn? Een klein jaar later stonden die weilanden inderdaad vol met marktkramen en prachtig gekleurde workshoptenten. Er kampeerden 3 dagen lang meer dan 100 vrouwen. Mooie workshops, leuke dingetjes om te kopen, massages, readings, healings, kampvuren, lekker dansen onder de sterren… Het was alles wat we ervan gehoopt hadden en meer. Inspirerend, verbindend, supergaaf.

Het is geweldig als je vrouwen tegenkomt die zeggen ‘ook dankzij Rode Maan’, over belangrijke keuzes die ze maakten in hun leven. Maar tegelijkertijd is zo’n festival organiseren best pittig, we zijn onszelf vaak tegengekomen. In onze samenwerking en in het feit dat je zo zichtbaar bent als organisatrice, als vrouw. In het feit dat jij zo’n festival, waar zoveel dingen gebeuren en zoveel vrouwen samenzijn, draagt. En wat houdt dat in, dat dragen? Doe je dat alleen, of voel je de verbinding en weet je dat je het echt niet alleen doet, dat het door iedereen gedragen wordt…

Elk jaar beseffen we meer wat een weelde het is het om vrouw te zijn.
De scheppende kracht, de intuïtieve wijsheid, de nuancering, dat mooie lichaam. De mogelijkheid die je hebt een kind in je te dragen… maar soms ook het grote verdriet, van het kind dat niet in jouw buik groeien kan bijvoorbeeld, of omdat je iets is aangedaan juist omdat je vrouw bent.

Dit jaar de vierde editie van het Rode Maanfestival, met als thema de wind. We laten ons meevoeren en zijn benieuwd waar die ons brengen zal. De kaartverkoop is afgelopen maandag 14 januari om 14.14 uur gestart en de tickets vliegen weg (zou het te maken hebben met het festivalthema van dit jaar?).

Meer lezen? Op www.rodemaanfestival.nl vind je alle info.

Hanneke Nijland

Hanneke Nijland

Ondernemerscoach | Organisatrice Rode Maanfestival

Hanneke heeft een coachingpraktijk voor iedereen die worstelt met levensvragen en in rondjes blijft draaien.

Daarnaast is ze mede-organisatrice van het Rode Maanfestival, een festival voor vrouwen die van (spirituele) verdieping én van een feestje houden.