Waar ben je goed in, wat doe je met veel plezier, wat gaat je vanzelf af, waarop heb je al ja gezegd voordat je erover hebt nagedacht? De antwoorden op deze vragen zijn vaak je kwaliteiten. Als hierop een beroep wordt gedaan, kom je in je energie. Dat is wat we nastreven en het gebeurt vaak onbewust. Maar helaas schuilt hierin ook een risico. Als je teveel geeft van je kwaliteiten, komt er een moment dat het je energie kost in plaats van oplevert. Je komt in je valkuil terecht. Je geeft teveel van het goede.

Wat zijn jouw valkuilen?
Stel je bent van nature erg behulpzaam; je vindt iemand anders belangrijker dan jezelf met het gevaar dat je jezelf wegcijfert, jezelf opoffert. Of je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel wat kan maken dat je overmatig begint te tobben. Je bent erg loyaal en vervolgens weet je niet meer wat belangrijk voor jezelf is en je wordt besluiteloos. Je hecht erg veel waarde aan je zelfstandigheid met als gevolg dat je te laat hulp vraagt en je eenzaam gaat voelen.

Uit je energie
Het doorslaan in je kwaliteiten heeft een impact op je werk- en/of privéomgeving. Maar bovenal op hoe jij je voelt! Je gaat over jouw persoonlijk grens heen. Wanneer dit structureel gebeurt, verlies je jezelf uiteindelijk in je kwaliteiten, je gaat bij jezelf vandaan, uit je energie en je zit niet lekker meer in je vel.

Wanneer ben jij TEvreden?
Hiermee kom ik op het gezegde: ‘Overal waar TE voor staat is niet goed, behalve TEvreden.’ Als je teveel van je kwaliteit geeft, teveel van het goede, kom je in je valkuil terecht. Vaak gebeurt dit onbewust en op het moment dat je niet meer lekker in je vel zit, realiseer je jezelf dat je misschien wel te krampachtig, te geforceerd hebt vastgehouden aan je kwaliteiten. Hoe vaak zijn we niet te kritisch naar onszelf, het kan nog beter. Maar kijken we ook nog voldoende naar wat al goed gaat? Wanneer ben jij TEvreden?

Wat wil jij?
Wat de aanleiding ook is, het is belangrijk dat je je ervan bewust bent of voor velen onder ons bewust wordt van het moment dat je teveel van jezelf geeft. Leer jezelf begrenzen door te luisteren naar jouw werkelijke behoeften en gevoelens. Door jezelf nog beter te leren kennen. Wat wil jij? Als je weet wat je wilt, wie je bent en wat je kunt, ben je beter in staat om bij je energie te komen en te blijven. Maak van daaruit bewuste keuzes die voor jou persoonlijk van waarde zijn.

Welke uitdaging heb jij?
Elke kwaliteit heeft ook een uitdaging! Waarbij de uitdaging ligt in het positief tegenovergestelde van je valkuil. Zeker de moeite waard om deze uitdaging eens aan te gaan. Waarschijnlijk kost deze uitdaging je minder energie dan het TEveel laten zien van je kwaliteit.

Astrid Onijs

Astrid Onijs

Trainer & Coach | Duurzame inzetbaarheid |Mentale vitaliteit

De expertise van Astrid is mentale vitaliteit op de werkvloer.

Ze is ervan overtuigd dat vitaliteit ‘in je hoofd’ begint. Het begint bij jezelf. Bij het zélf bewust maken van gezonde keuzes.