Geluk geef je door
Op een dag gaf ik een yogales en een deelneemster zei: ‘Yoga zorgt toch voor geluk? Wat heeft het anders voor zin? Ik lachte alleen, knikte en zei met een stalen gezicht en een vleugje cynisme: ‘Absoluut’. Deelnemers gaan om uiteenlopende redenen naar yoga. Sommigen beginnen gewoon voor de lichaamsbeweging. Anderen komen om beter te leren omgaan met stress, terwijl weer anderen oprecht hopen op een gelukkiger, vrolijker leven. En ja, in het begin kan yoga je een beter gevoel bezorgen, opluchting of eindelijk controle over je leven. Wie yoga beoefent, wordt leniger, heeft meer balans bij het bewegen en wordt sterker. Al deze sensaties kunnen leiden tot een geluksgevoel.

Niet alleen maar een geweldig gevoel
Maar volgens mij is dat niet waarom mensen aan yoga blijven doen, in elk geval niet na verloop van tijd. Yoga doet iets diepers, krachtigers. Voor een toegewijde beoefenaar brengt yoga iets naar boven: waarachtigheid. Op den duur onthult het de onderliggende aard van dingen. Er zijn tijden dat yoga je een geweldig gevoel bezorgt. Op andere momenten openbaart yoga je tekortkomingen, zwakheden of zelfs karaktergebreken. Yoga maakt je bewuster van alles – goed en slecht – van jezelf en van de wereld. Dit is het niet vertelde verhaal van zoeken: de zoeker is niet alleen op weg naar meer geluk. Hij of zij beweegt naar een breder spectrum van de waarheid.

Contact met de werkelijkheid
Hoewel soms pijnlijk en soms mooi, is dit het ware geschenk van toegewijd yoga beoefenen: de yogi ervaart een direct contact met het hele bestaan, het lichte en het donkere, het goede en het slechte. Dit opent het hart van de yogi en zorgt voor geluk op het diepste niveau. Het bereidt de yogi ook voor om de wereld van dienst te zijn. Misschien wel de grootste vreugde van alles.

 

Sharon Helthuis

Sharon Helthuis

Gewichts- en voedingsconsulente | Pilates instructrice

Sharon heeft een praktijk als Voedings-Gewichtsconsulente.

Daarnaast is ze gediplomeerd Yoga Docente in Vinyasa & Yin Yoga. Tevens is ze gecertificeerd Pilates instructrice.