Je eigen visitekaartje
Even voorstellen, ik ben Mariska van der Meer, stijlcoach. En als ik stijlcoach zeg dan word ik meestal meteen van top tot teen gescand. Want een stijlcoach, dat betekent dat je verstand hebt van stijl en dat dat dus ook in mijn uiterlijke verschijning te zien is. En daar doe ik uiteraard mijn best voor. Omdat ik het van nature leuk vind, maar ook omdat ik me ervan bewust ben dat ik mijn eigen visitekaartje ben.

In een laatje stoppen
Maar ook als je geen stijlcoach bent vertel je een heleboel over wie je bent met je uiterlijke verschijning. Als je iemand voor het eerst ontmoet maak je automatisch een inschatting wie die persoon ongeveer is. En dat doe je op basis van het uiterlijk. Niet om te oordelen, maar omdat je brein gewoon zo werkt. We zoeken meteen naar kenmerken en structuren om iemand in een bepaald laatje te stoppen, zodat je weet wat je ongeveer van die persoon kunt verwachten. Zo is het bij sollicitatiegesprekken op het moment dat iemand de ruimte binnenkomt vaak meteen al duidelijk of degene voor de functie in aanmerking komt of niet. In het gesprek kan die mening nog wel worden bijgesteld, maar in grote lijnen klopt die eerste indruk wel.

Power posing
Op basis waarvan wordt zo’n eerste indruk dan gemaakt? Door hoe je eruitziet en door de energie die je meebrengt. En nu is het toevallig zo dat als je innerlijk met je uiterlijk matcht je energielevel hoger is en dat mensen je positiever inschatten. De balans en het plaatje kloppen dan met elkaar. En vergeet je lichaamshouding niet. Ik zie zoveel mensen die, vooral als ze ouder worden, steeds meer in elkaar zakken: schouders naar voren gebogen, kin naar beneden. Dat doet niet veel goeds voor je uitstraling. Amy Cuddy schreef er een boek over (Presence) en deed er een veelbekeken TED-Talk over: power posing. Ook in de pilateslessen die ik volg is dit een terugkerend thema. Ga rechtop staan, schouders naar beneden, kin omhoog! Hoe anders betreed je dan de wereld en ook: hoe anders ervaart de wereld jou. Probeer het gewoon eens en let erop in je omgeving. Dan zie je wat ik bedoel.

Energie is wederkerig
Eigenlijk komt het erop neer of jij voor jezelf durft te gaan staan, letterlijk en figuurlijk. Ben je bereid kritisch naar jezelf in de spiegel te kijken en in jezelf te investeren? Want als jij jezelf serieus neemt, dan neemt je omgeving jou ook serieus. Zo werkt het met energie, wat je uitstraalt mag je ook terugverwachten. En dan zul je zien dat het je gaat helpen in het realiseren van je doelstellingen. In het algemeen voel je je gewoon lekker en zeker in je vel. Waarmee ik maar wil zeggen: stijlcoaching is veel meer dan alleen het uiterlijke plaatje.

Mariska van der Meer

Mariska van der Meer

Stijlcoach | Communicatieprofessional

Mariska werkte 20 jaar in de communicatie. Toch deed ze een opleiding erbij; Imagecoaching  en zo werd Stijlmatch geboren.

Styling is volgens Mariska meer dan het uiterlijke plaatje. Het gaat om het machten van de binnen- en de buitenkant zodat het plaatje klopt.