Wat wil ik nou eigenlijk? Deze vraag hoor ik met grote regelmaat en ook bij mij komt deze uiteraard wel eens voorbij. Wat wil ik zelf, welke doelen stel ik en neem ik dan ook de verantwoording voor de bijbehorende keuzes? Het beantwoorden van deze vraag is een proces van naar binnen gaan en je verbinden met je verlangens. Dan pas kun je je bewust worden van jouw, soms onbewuste, wensen en deze een plek geven in je leven. Door je actief te focussen op de veranderingen die nodig zijn om je gewenste doelen te bereiken én waar jij invloed op kunt uitoefenen, geef je voeding aan wat jij het allerliefst zou willen. Die veranderingen kun je alleen van binnenuit vormgeven en teweegbrengen.

Veranderen
Veranderen vraagt inzet en aandacht. Door hier actief mee bezig te zijn en te onderzoeken of er andere manieren van denken of handelen mogelijk zijn, geef je richting aan en stuur je je gedrag of overtuigingen. Door patronen in je gedrag te herkennen en bij te stellen, leer je anders te kijken naar een situatie. Vervolgens kun je met de verkregen antwoorden en inzichten de volgende stap gaan zetten. Het is in dit proces belangrijk om vriendelijk voor jezelf te zijn en via haalbare tussenstappen richting je einddoel te bewegen. Vergeet ook niet om jezelf toestemming te geven om jouw einddoel bij te stellen, mochten gebeurtenissen of ervaringen dat vragen. Dan kun jij wat er bij jou van binnen leeft stap voor stap naar buiten gaan brengen en jouw eigen koers gaan varen.

Win-win
Van een nascholing is mij in relatie tot een gewenste verandering één belangrijke aanvullende vraag bijgebleven: hoe creëer jij een win-win situatie? Oftewel, waar kun jij in je veranderproces meerwaarde toevoegen tussen jou en je omgeving? Wanneer je daar in slaagt, steunt je omgeving jou op haar beurt ook.

Inzicht en ruimte
De bijdrage van het paard tijdens dit traject is enorm waardevol. Het stimuleert ons bewust te worden van wat er bij ons van binnen leeft. Door met ons samen te werken, in verbinding met wat om ons heen is, laat het paard ons buiten onze vaste kaders kijken, waardoor inzicht en ruimte ontstaat voor oplossingen.

 

José Karsenberg

José Karsenberg

Paardencoach | Reiki 2e graad | HR Adviseur

Naast haar activiteiten als coach werkt ze als HR adviseur bij een internationale organisatie.

Haar passie is het ondersteunen van mensen, die het aandurven hun verlangens, wensen, doelen en talenten te onderzoeken.