In dit blog vertel ik je meer over epigenetica en geef ik tips hoe je je levensstijl kunt aanpassen en veranderen. Als je je bewust wordt van hóe alles in elkaar zit en samenwerkt dan kunnen we veel beter luisteren naar de signalen van ons lichaam. Neem bijvoorbeeld het hart, die onder andere fungeert als richtingwijzer van ons leven. Bewustzijn en nieuwsgierigheid hebben ervoor gezorgd dat ik de studie ‘epigenetica’ ben gaan volgen. Een tweejarige studie waarbij je mooie inzichten krijgt en een rugzak vol kennis over het menselijk lichaam; fysiek, mentaal, spiritueel en zintuiglijk.

Maar wat is epigenetica eigenlijk?
‘Epigenetica is de wetenschap dat genen aan en uitgeschakeld kunnen worden door omgevingsfactoren en levensstijl. Je systemen in het lichaam worden geprogrammeerd voor de manier waarop dat systeem zal reageren in de toekomst.’

Voorbeelden van omgevingsfactoren zijn roken, voeding, bewegen, wifi, computer en telefoongebruik, warmte en koude maar ook werk of een relatie waar je niet gelukkig van wordt en wat stress veroorzaakt. Het zal voor de één wat makkelijker gaan dan voor een ander, maar uit eigen ervaring weet ik dat het zelf genezend vermogen van het lichaam gigantisch is en dat we door bewustwording én de juiste begeleiding ons lichaam kunnen beïnvloeden.

Onze omgeving verandert steeds sneller
Genen kunnen zich aanpassen, echter, dit proces gaat heel langzaam. Daarentegen verandert onze omgeving steeds sneller – met name de laatste 50 jaar –  en onze genen kunnen dit moeizaam bijhouden. Wat betekent dat we steeds meer overlevingsstrategieën binnen ons lichaam aanspreken om te kunnen overleven. Denk daarbij aan de welbekende chronische – of welvaartsziekten als; hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Verandering vraagt geduld
We worden misschien wel ouder, maar als we kijken naar de manier waarop we ouder worden dan is dat niet altijd op een gezonde manier. Een verandering vraagt om aandacht en geduld. Je lichaam geeft signalen, bijvoorbeeld door darmklachten, pijn, emotionele of een hormonale disbalans. Als je daarnaar leert luisteren zijn ziekten en klachten vaak omkeerbaar. Iets wat je jarenlang gedaan hebt – bijvoorbeeld voedsel tot je nemen wat niet bij jouw lichaam past – heeft tijd nodig om te kunnen veranderen, fysiek en mentaal. Vaak verergert een klacht eerst voordat je verbetering ziet. Je immuunsysteem gaat namelijk aan het werk en spierballen creëren. De ingrediënten die daarmee gepaard gaan zijn vertrouwen, geduld en doorzettingsvermogen.

Een paar tips waar je vandaag al mee aan de slag kunt om je levensstijl onder de loep te nemen;

  1. Onderzoek je mindset en stel de volgende vragen:

✔ Waarom wil je graag veranderen?

✔ Wat wil je graag veranderen?

✔ Hoe denk ik mijn levensstijl te kunnen veranderen?

✔ Geloof je dat je je levensstijl kunt veranderen?

  1. Begin met één gewoonte per dag:

✔Als je vijf verschillende doelen voor één dag gesteld hebt dan is dat waarschijnlijk teveel. Je kunt op die manier je aandacht niet goed richten en alles krijgt maar de helft aandacht.

  1. Maak gebruik van een dagboekje:

✔ Begin met luisteren naar je lichaam

✔ Krijg inzicht in wat je eet en drinkt en hoe je je daarna voelt

✔ Schrijf ook op hoe je ontlasting eruit ziet (poepwijzers kun je op het internet vinden), dit zegt namelijk veel over de binnenkant

✔  Schrijf op wat op dit moment de stressfactoren zijn in je leven

‘It’s never too late to work towards being the healthiest you’

Jessica Young

Jessica Young

Voedingsdeskundige| Epigenetisch therapeut | Lifestyle coach |

Jessica heeft een grote passie voor lekker en voedzaam eten.

Jaren geleden werd ze zich bewust van de link tussen voeding en het lichaam. Door onder andere Epigenetica heeft zij ervaren hoe groot het zelf genezend vermogen van het lichaam is.