Op onze scheurkalender kwam ik het volgende citaat van Claudia Bredewold tegen: “Het is niet verkeerd om een omweg te maken om op de goede plek te komen. Tijdens die omweg kom je achter dingen die je later weer nodig hebt om de echte keuze te herkennen”.

Op weg
Als Verdwaalcoach is dit natuurlijk uit mijn hart gegrepen. Dit is wat ik zie in mijn eigen leven, bij mijn coachees en ook bij de organisaties waarbij ik betrokken ben. Zelf heb ik ook vele wegen bewandeld die mij helpen te staan waar ik nu ben. En de zwerftocht gaat nog steeds door. Uiteindelijk gaat het om een steeds verder ontwikkeling van ons bewustzijnsniveau, zodat we weten wie we zijn en waar we voor staan. En in de verschillende levensfases is dit ook weer anders. Graag willen we vastigheid en zekerheid. Maar er is altijd beweging. Als jong volwassene dacht ik wel eens – kon ik maar goed zingen of een instrument spelen, dan weet ik wat ik “moet” doen. Nu geniet ik bijvoorbeeld vooral heel erg van het teamcoachen en de uitdagingen die ik hierin kan vinden. Enkele jaren geleden richtte ik mij toch vooral op het individueel coachen en dacht ik dat teamcoaching niets voor mij zou zijn.

Zwerftocht
En nu besef ik me dat het juist de zwerftocht is, de omwegen, die het leven zo mooi maken. De nieuwe uitdagingen die er altijd en overal zijn. En ook dat vind ik zo mooi aan het systemisch werken en het begeleiden van familie- en organisatieopstellingen. Want ook bij een opstelling ga je de zwerftocht of zoektocht aan om te ontdekken hoe de energie binnen het systeem weer kan gaan stromen.

Hoofdweg
En als jij terugkijkt op de wegen die je hebt bewandeld – wat hebben jouw zwerftocht en je omwegen jou gebracht? En stagneert het momenteel ergens, kun je dan een zijweg vinden die je mogelijk weer op de hoofdweg van jouw bestaan brengt? Misschien vind je in de komende vakantieperiode een moment om hier, al mijmerend, je gedachten over te laten gaan.

Annemarie Janssen

Annemarie Janssen

Familie- en organisatie opsteller | Kwaliteitsadviseur |

Annemarie Janssen, dochter uit het Westen van het land sinds 1967 en al jaren wonend in het Noorden.

Annemarie is gecertificeerd coach, familie- en organisatieopsteller. Als (kwaliteits)adviseur heeft zij een ruime ervaring in verandertrajecten.